Turkse kerk opnieuw met sluiting bedreigd
De onlangs gebouwde protestants-evangelische kerk in Diyarbakir, in Zuidoost-Turkije, dreigt toch weer gesloten te worden. Dat besloot een plaatselijk comité van het Turkse ministerie van Cultuur. Vorige maand leek de sluiting nog van de baan.
Ds. Guvener werd persoonlijk geïnformeerd door een plaatselijke regeringsfunctionaris uit Diyarbakir. Deze zei dat de plaatselijke overheid gebonden is om de wet te handhaven die van kracht is voor alle plaatsen van eredienst. Deze mededeling kwam drie dagen nadat ds. Guvener was vrijgepleit van beschuldigingen een illegale kerk te hebben gesticht.
De Turkse officier van Justitie wilde de kerk aanvankelijk sluiten vanwege problemen met het bestemmingsplan en bracht daartoe de zaak voor de rechter. Tijdens een rechtszaak vorige maand nam justitie onverwachts, en volgens insiders wellicht onder druk van westerse media en politici, gas terug en stelde juist de opening van de kerk voor. De rechter zag dan ook geen reden de nieuwe kerk te sluiten.
Een groot deel van de Turkse moskeeën is gebouwd zonder bouwvergunning of stemt niet overeen met het desbetreffende bestemmingsplan zonder dat er grote problemen rijzen. Maar enkele van de 45 kleine protestantse gemeenten hebben al jaren te maken met verplichtingen van de regering om hun gebouwen te sluiten op grond van zogenaamde wettelijke regelingen.
Ook in Nederland is aandacht voor de dreigende sluiting van de kerk in Diyarbakir. Zo stelden de SGP en de ChristenUnie hierover in april schriftelijke vragen aan minister Bot van Buitenlandse Zaken. De minister zei vorige maand het nog te vroeg te vinden om een oordeel te vellen over het vermoeden dat de Turkse autoriteiten de protestants-evangelische kerk doelbewust de voet dwarszetten.