Consument

Recept: Paprikasoep

Bij Turkse supermarkten en op de markt zie je ze geregeld liggen: zakken paprika voor weinig geld. Het zijn vaak niet moeders mooiste. Ze zijn vlekkerig van kleur, ondermaats of vreemd van model. Niet direct de ideale kandidaten om gevulde paprika’s mee te maken. Maar je kunt ze natuurlijk prima door een pastasaus of in een stoofpot verwerken. Of er een pannetje soep mee koken.

Geertje Bikker-Otten
16 February 2018 20:44Gewijzigd op 16 November 2020 12:38
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Maar dan wel op basis van geroosterde paprika’s. Die behandeling klinkt bewerkelijker dan ze is. Het is sowieso aardig om het eens uit te proberen. Roosteren geeft deze vruchtgroente heel veel smaak: ze wordt er intens, zoet, ietsje barbecueachtig van. Echt onvergelijkbaar anders dan een blokje rauwe paprika.

Roosteren is trouwens niet alleen smaak verhogend, het is ook een handige manier om het velletje van de paprika te verwijderen. Wellicht is dat een oplossing voor mensen die paprika’s mijden omdat ze deze groente lastig te verteren vinden. Het velletje wordt daarvoor wel als boosdoener aangewezen.

Dat roosteren kan op verschillende manieren: op de barbecue, in een grillpan, boven een gasvlam. En in de oven, wat ik toch wel de handigste manier vind, zeker als je een serie paprika’s te roosteren hebt. Je spoelt ze even af en schuift ze op een bakplaat in een voorverwarmde oven (200-220 graden Celsius). Na een halfuur is de paprika geblakerd, staan er blaren op de paprikahuid en is het vruchtvlees gaar. Daar heb je ondertussen geen omkijken naar.

Als je de paprika’s laat afkoelen in een dichtgeknoopte plastic zak trek je het velletje er daarna zo af. Ze zijn als ze net uit de oven komen trouwens gloeiend heet en boterzacht. Dus het is wel even oppassen geblazen als je ze in die zak stopt. Als je ze aan hun steel –het minst hete deel– optilt, loop je de kans dat de paprika eraf valt.

Schrik trouwens niet van de plas bruinig vocht waar de paprika’s na het afkoelen in drijven. Dat hoort zo. Voor verdere verwerking gaat de steel er na het afkoelen natuurlijk alsnog af. En de zaadlijsten moeten er ook nog uit – maar dat spreekt vanzelf, toch?

Paprikasoep

Ingrediënten (voorgerecht voor 4-6 personen)

  • 4 tot 5 geroosterde paprika’s

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • boter of olie

  • 0,5 blikje tomatenpuree

  • 1 liter bouillon

  • chilipoeder

  • peper en zout

Bereiding

Pel en snipper de ui. Zet een soeppan op laag vuur. Doe er een scheutje olie of een kluitje boter in en fruit de uisnippers een minuut of vijf. Pel ondertussen de knoflooktenen, snij ze fijn, doe ze bij de uien en laat ze een paar minuten mee fruiten. Voeg de helft van een blikje tomatenpuree en een snuf chilipoeder toe, schep alles goed om en laat het geheel nog een paar minuten bakken. Giet de bouillon –zelfgemaakt of van een blokje– erbij en breng alles aan de kook. Laat de soep een kwartiertje pruttelen. Ontvel in de tussentijd de geroosterde paprika’s en haal de zaadjes eruit. Doe het vruchtvlees vervolgens in de pan. Pureer de soep met een staafmixer of door een zeef. Proef of er peper of zout bij moet. Garneer de soep desgewenst met een schepje crème fraîche of wat verkruimelde zachte geitenkaas.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer