Politiek

Onderwijsstakingen gaan door

De stakingen in het basisonderwijs gaan gewoon door, ondanks een akkoord over de verlaging van de werkdruk. Door die overeenkomst komt er eerder geld beschikbaar om de werkdruk aan te pakken, maar dat is voor de scholen en vakbonden niet voldoende. De salariseis blijft staan, lieten ze vrijdag weten.

ANP
9 February 2018 16:55Gewijzigd op 16 November 2020 12:35

De schoolbesturen en vakbonden willen woensdag in het noorden van het land opnieuw het werk neerleggen om hun eisen kracht bij te zetten. Het kwam al tweemaal tot een landelijke staking.

De partijen die zich hebben verenigd in het PO-Front zien de afspraak wel als „bewijs dat actievoeren helpt”. Ze zeggen dat ze verantwoordelijk minister Arie Slob als „bondgenoot zien in de strijd voor een sterker primair onderwijs”.

Het zal volgens het PO-Front voor veel scholen echter onmogelijk zijn om de klassen te verkleinen. Dat heeft alles te maken met het lerarentekort. Volgens werkgevers en bonden zullen veel jongeren die voor een studiekeuze staan „de pabo blijven afstrepen” als het salaris niet verbetert. Die eis blijft dan ook overeind.

CNV Onderwijs rekent voor dat een gemiddelde school er jaarlijks 35.000 euro bij krijgt om de werkdruk te verlichten. Voor dat budget kan bijvoorbeeld een onderwijsassistent of conciërge worden aangenomen, aldus de bond. Maar, zegt ook CNV Onderwijs, „zolang er geen extra geld komt voor salaris, gaan wij door”.

Ook andere organisaties in het basisonderwijs zijn blij met het akkoord over de werkdruk. Maar de sector blijft erop hameren dat ook het salaris verder moet stijgen. Daarvoor is eerder 270 miljoen euro toegezegd. Het PO-Front eist 900 miljoen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer