Congo: Rwanda heeft niets van ons te vrezen
Congo heeft maandag in alle toonaarden ontkend dat troepen die het in het oosten van het land heeft samengetrokken een invasie van Rwanda zouden voorbereiden. De ongeveer 5000 Congolese militairen zijn daar alleen maar om de orde in Congo’s onrustige grensgebieden te herstellen, zei minister van Defensie Jean-Pierre Ondekane.
„De integriteit van ons buurland wordt door ons niet bedreigd. Wij vertrouwen onze buur en we willen dat hij ons vertrouwt”, zei Ondekane tegen verslaggevers in Kinshasa, de Congolese hoofdstad.
Ook minister van Buitenlandse Zaken Antoine Ghonda ontkende dat Congo van plan was Rwanda aan te vallen. Hij zei dat Congo maar één doel heeft: „Vrije, open en transparante verkiezingen in 2005.” Volgens Ghonda is het juist Rwanda dat troepen bij zijn grens samentrekt. Hij herhaalde de Congolese beschuldiging dat een deel daarvan nu al in Oost-Congo zit.
De Verenigde Naties, die een vredesmissie in Oost-Congo hebben, bevestigden dat Congo een paar duizend man naar de oostelijke regio’s Noord- en Zuid-Kivu heeft gestuurd. Deze staan niet echt aan de grens, zei een woordvoerder. Met het oog op de oplopende spanningen versnellen de VN de stationering van hun eigen troepenmacht bij de grens tussen Congo en Rwanda, zei de woordvoerder. De 3700 soldaten hiervoor worden geleverd door Zuid-Afrika, Uruguay en Nepal.
Congo en Rwanda verwijten elkaar plannen voor een aanval sinds voormalige Congolese rebellen begin juni de oostelijke grensplaats Bukavu veroverden op het Congolese regeringsleger. De rebellen zijn na het bereiken van een vredesakkoord tot het regeringsleger toegetreden, maar daarna weer in opstand gekomen. De VN-woordvoerder zei dat er ten zuiden van Bukavu nog steeds gevechten gaande zijn tussen het leger en een van de opstandige ex-rebellenleiders.
De rebellie in het oosten zou de burgeroorlog in Congo weer kunnen doen losbarsten en als Rwanda bij de strijd betrokken raakt, dreigt de hele regio weer in oorlog te raken. Bij de burgeroorlog van 1998-2002 waren vijf buurlanden van Congo betrokken.
De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, die heeft bemiddeld bij het vredesproces, zei zeer bevreesd te zijn voor het opnieuw uitbreken van een „potentieel desastreuze oorlog” tussen de twee buurlanden. „Ik zal heel wat rond moeten bellen”, zei hij.