Eis: werkstraf wegens ontgroening
Officier van justitie I. Monsma heeft maandag voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem tegen elf militairen werkstraffen variërend van 70 tot 240 uur geëist wegens een uit de hand gelopen ontgroening in de kazerne in Oirschot in oktober 2003.
Daarbij werden vijf militairen uit hun kamer gesleurd en vastgebonden op een stoel. Terwijl de drank rijkelijk vloeide, kregen de slachtoffers een kussensloop over hun hoofd getrokken en werden zij overgoten met bier.
Vervolgens werd hun beenhaar afgeschoren, kregen zij stokslagen en bewerkten de daders hen met brandende sigarettenpeuken.
De eerste twee slachtoffers deden later zelf mee aan de daaropvolgende ontgroeningen. Volgens de mannen werden zij hiertoe gedwongen. De officier eiste tegen hen de laagste straf.
De elf mannen gaven toe dat de ontgroening uit de hand was gelopen. Van de elf militairen hebben er acht ontslag gekregen, zijn er twee berispt en is er een overgeplaatst. Volgens justitie was de ontvoering schadelijk voor de krijgsmacht, maar hebben de mannen al behoorlijke straf gekregen door het ontslag en de berispingen.
De ontgroening vond plaats in de nacht van 15 op 16 oktober in de generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne.
De elf militairen behoorden allemaal tot het 17e pantserinfanteriebataljon. In dat bataljon kwamen nieuwkomers bij oud-Bosnië-gangers. Deze laatsten vonden dat de nieuwkomers een ontgroening moesten ondergaan.
Volgens de militairen en hun advocaten is ontgroening gewoon binnen de krijgsmacht. Zij bagatelliseerden veelal hun aandeel. Het zou een ludieke ontgroening worden, maar het liep behoorlijk uit de hand.
De slachtoffers zaten ruim een uur vast op een stoel. Door het natte kussensloop op hun hoofd kregen ze ademhalingsmoeilijkheden en braakneigingen.
De officier eiste de hoogste straf tegen de 28-jarige M. de B., een ex-commando, die volgens de officier samen met een 29- jarige soldaat de organisator was. Hij hekelde ook de rol van de korporaal, die volgens hem eerder had moeten ingrijpen.
Advocaat E. Meijer uitte scherpe kritiek op het kader. Volgens hem is er van hogerhand veel druk uitgeoefend op de militairen om aangifte te doen.
De uit de hand gelopen ontgroening heeft voor de tien soldaten en een korporaal grote gevolgen. Enkele mannen zijn ingestort. Een van hen heeft de hulp van een psycholoog ingeschakeld. Voor hen was het leger hun lust en hun leven.
De rechtbank doet op 5 juli uitspraak.