Buitenland

Militaire rechtbank hoort soldaten uit Abu Ghraib–gevangenis

Een Amerikaanse militaire rechtbank in Bagdad heeft maandag drie Amerikaanse soldaten gehoord over hun rol in de mishandeling van gevangenen in de Abu Ghraib–gevangenis. De rechter riep de gevangenis uit tot plaats van delict om te verhinderen dat het gebouw wordt gesloopt.

AP
21 June 2004 13:53Gewijzigd op 14 November 2020 01:20

De Amerikaanse president George Bush had voorgesteld om Abu Ghraib met de grond gelijk te maken om de herinnering aan het misbruik op die manier symbolisch te vernietigen. De Iraakse overheid had al laten weten dat onnodig te vinden.

De rechter weigerde voorts het verzoek van de militaire advocaat van Javal Davis, Scot Dunn, om een nieuwe zitting over de inbeschuldigingstelling te houden omdat hij door de opgelaaide onrust in Irak geen toegang gekregen had tot bewijzen en getuigen. Rechter James Pohl vroeg zich af welke getuigen en welk bewijs over het hoofd zijn gezien bij de formulering van de aanklacht. Dunn zei dat het over ‘een verzameling van dingen’ ging. Hij eiste dat het proces buiten Irak – in Duitsland of de Verenigde Staten – zou plaatsvinden, maar ook dat verzoek werd niet ingewilligd. De rechter zei zijn besluit te willen herzien als de toestand in Irak in de toekomst een eerlijk proces onmogelijk maakt.

De civiel advocaat van Davis, Paul Bergrin, zei te zullen vragen om alle aanklachten te laten vallen omdat zijn cliënt enkel orders van hogerhand opvolgde. De misstanden waren het gevolg van ‘onbetamelijke invloed van bevelhebbers’ tot en met president Bush, aldus Bergrin. Hij kreeg toestemming om de Amerikaanse bevelhebber in Irak, luitenant–generaal Ricardo Sanchez, en de commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in het Midden–Oosten, generaal John Abizaid, op te roepen als getuigen.

Het verzoek om ook minister van defensie Donald Rumsfeld te laten getuigen, werd voorlopig afgewezen. Als de advocaten de relevantie van zo’n getuigenis hard kunnen maken, kunnen andere hooggeplaatste figuren mogelijk wel opgeroepen worden, aldus de rechter.

Volgens de advocaat stonden de militairen van lagere rang onder zware druk van hun bevelhebbers en de CIA en gebruikten zij ‘Israëlische methodes’ zoals het naakt verhoren van verdachten. Bergrin kondigde aan dat hij ook president Bush wil ondervragen omdat die ‘de regels voor het verwerven van inlichtingen veranderde’. Bergrin heeft dit nog niet formeel aangevraagd omdat hij geen verband kan aantonen tussen de zaak van zijn cliënt en de instructies van de president.

Er is nog geen datum vastgelegd voor een proces maar volgens Guy Womack, civiel advocaat van Graner, zal dat pas ergens in oktober zijn.

Op 19 mei werd soldaat Jeremy Sivits al veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en oneervol ontslag omdat hij foto’s had genomen van de vernederingen die gedetineerden in Abu Ghraib moesten ondergaan. Davis, Graner en Frederick riskeren zwaardere straffen. Ze worden er onder meer van beschuldigd gevangenen te hebben geslagen, gestompt en vernederd. Davis kan maximaal 8,5 jaar cel krijgen, Graner riskeert 24,5 jaar en Frederick 16,5 jaar gevangenisstraf.

In totaal zijn zeven soldaten aangeklaagd in de zaak van de misstanden in Abu Ghraib. Dinsdag wordt Lynndie England in het Amerikaanse Fort Bragg voorgeleid. Het leger heeft nog niet beslist of de overige twee verdachten voor de krijgsraad moeten verschijnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer