Weerzin bij VVD tegen districtenstelsel
Bij de VVD bestaat grote weerzin tegen het invoeren van een gemengd districtenstelsel, zoals voorgestaan door het kabinet.
Dat bleek zaterdag tijdens de VVD-partijraad in Bussum. Het merendeel van de liberale afgevaardigden vindt het huidige kiesstelsel prima. „Dat is ons liberale kroonjuweel”, meende een van de partijgangers.
Vice-premier Zalm wist zijn achterban niet te overtuigen van nut en noodzaak van het kabinetsvoorstel om elke kiezer twee stemmen te geven: één om uit te brengen op een landelijke lijst en één om uit te brengen op een regionale kandidaat. Wie het ”huis van Thorbecke” wil verbouwen, moet niet te hard van stapel lopen en met heel goede argumenten komen, stelden de afgevaardigden. Die argumenten hebben zij tot nu toe niet gehoord.
Toch riep niemand de partijtop per motie op om van de plannen af te zien. De fractie werd slechts wijsheid toegewenst bij het te nemen besluit. Volgens Zalm kan de partij inmiddels niet meer terug. „De VVD staat altijd voor haar handtekening onder het regeerakkoord.”
Fractievoorzitter Van Aartsen is persoonlijk voorstander van afschaffing van de evenredige vertegenwoordiging ten gunste van een volledig districtenstelsel, zo gaf hij zaterdag opnieuw aan.
Zijn fractie neigt echter naar een kiesstelsel waarbij het aantal voorkeurstemmen bepalend is voor de samenstelling van de Tweede Kamer. Het gaat hier om het zogeheten model-Bolkestein. Daarbij dient elke partij een lijst met ongenummerde kandidaten in. De kandidaten die de meeste stemmen halen, gaan als eerste naar de Tweede Kamer.
Dit systeem komt overeen met het stelsel dat van 1917 tot 1921 in Nederland gold. Volgens Van Aartsen past het model in de afspraken van het regeerakkoord.