Saddam Hussein in juli in Iraakse handen
De verdreven Iraakse leider Saddam Hussein komt volgende maand in handen van de Iraakse autoriteiten. De ex-president wordt kort na de machtsoverdracht op 30 juni door de Amerikanen aan de Iraakse interim-regering uitgeleverd. Hussein blijft echter in Amerikaanse gevangenschap, kondigde een woordvoerder van de buitenlandse coalitie in Irak zondag aan. De Iraakse autoriteiten worden juridisch voor de voormalige dictator verantwoordelijk.
De Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, had eerder al onderscheid gemaakt tussen „juridische en fysieke gevangenhouding.” Onduidelijk was tot nu toe echter wanneer de juridische bevoegdheid aan de Irakezen zou worden overgedragen.
Hussein is sinds zijn arrestatie op 13 december in Amerikaanse detentie. De onderhandelingen over zijn overgave aan de Irakezen lopen al weken. Het is de bedoeling dat de ex-president samen met ongeveer tien andere „bijzonder belangrijke” gevangenen wordt uitgeleverd. De overgangsregering moet daartoe een verzoek indienen en de woordvoerder verwacht dat dat meteen na de machtsoverdracht gebeurt.
In de aanloop naar de machtsoverdracht over anderhalve week waren afgelopen weekeinde weer verscheidene aanslagen en andere incidenten in Irak, waarbij Iraki’s stierven. Door een krachtige bomexplosie zondag bij de Iraakse nationale bank in de hoofdstad Bagdad kwamen zeker drie Irakezen om het leven.
Een moordaanslag op de Iraakse minister van Gezondheid mislukte. Maar bij het daaropvolgende vuurgevecht tussen de daders en veiligheidstroepen raakten zeven agenten en tien burgers gewond. De opstandelingen hadden langs de weg een bom tot ontploffing gebracht op het moment dat de minister in een konvooi auto’s passeerde. Vijf Iraakse politiemensen stierven zondag door een Amerikaanse luchtaanval in de Midden-Iraakse stad Samarra.
In Fallujah kwamen zaterdag bij een Amerikaanse luchtaanval zestien mensen om het leven. Andere bronnen spreken van 22 doden. Volgens de Amerikanen was het doelwit een schuilplaats van het netwerk van de Jordaanse extremist Abu Musab al-Zarqawi. Een Iraakse militair sprak dat tegen. In de provincie Anbar sneuvelde zaterdag een Amerikaanse militair, zo meldde de legerleiding.
Het Italiaanse leger trekt berichten na dat ongeveer 300 islamitische guerrillastrijders die in Afghanistan zijn getraind en in Tsjetsjenië hebben gevochten in kleine groepen onderweg zijn naar Nasiriyah in het zuiden van Irak. Dat zei stafchef generaal Giulio Fraticelli zondag tegen de publieke omroep RAI.
De Amerikaanse commissie die onderzoek doet naar de terroristische aanslagen van 11 september 2001, zegt bewijs te hebben dat een „zeer prominent lid” van de terreurbeweging al-Qaida heeft gediend als officier van de Iraakse Fedajeen onder Saddam Hussein. Dat heeft een commissielid zondag in een interview met NBC gezegd.