Ethiopië: politieke gevangenen komen vrij
Ethiopië laat alle politieke gevangen vrij in een poging een nieuwe politieke dialoog op te zetten. Dit zei de Ethiopische regeringsleider, premier Hailemariam Desalegn, woensdag. Hij kondigde ook de sluiting aan van het beruchte detentieoord Maekelawi. Dit zou volgens de krant Addis Standard een museum gaan worden.
Er zouden nog zeker 2000 politieke gevangenen vastzitten. Het is onduidelijk wanneer de gevangen gezette opposanten van het regime en journalisten vrijkomen. Het is voor het eerst dat de premier zo duidelijk erkent dat er mensen om politieke redenen gevangen zitten. En dat ze om politieke redenen mensen worden aangeklaagd. Die aanklachten komen te vervallen, zei hij.
De BBC berichtte dat mensenrechtenorganisaties de Ethiopische regering er al geruime tijd van beschuldigen op grote schaal politieke tegenstanders op te sluiten en te martelen. De Ethiopische regering riep in 2016 de noodtoestand uit na een periode van felle protesten. De grootste onlusten waren in de regio waar de Oromo-bevolkingsgroep woont. De Oromo vormen naar schatting meer dan 34 procent van de bevolking, maar ze voelen zich als tweederangsburgers behandeld.
Het land heeft naar schatting circa honderd miljoen inwoners. Het linkse autoritaire regime wordt sinds begin jaren negentig gedomineerd door een etnische minderheid, de Tigray, die voor iets meer dan 6 procent van de bevolking staat. De hierdoor oplopende etnische spanningen belemmeren de aanpak van nijpende economische problemen. De afgelopen twee jaar wordt er steeds vaker betoogd tegen het regime.