Rookgordijnen voor Duitse centrales
De Duitse energiebedrijven willen hun kerncentrales met rookgordijnen gaan beschermen tegen terroristische aanslagen met vliegtuigen. Zij hebben daarvoor een contract gesloten met het wapenconcern Rheinmetall, onthulde de Duitse zakenkrant Handelsblatt donderdag. Het al geteste systeem zou binnen een jaar actief kunnen zijn.
Eon, RWE, Vattenfall Europa en Energie Baden-Württemberg hebben pas na lang gesteggel besloten tot een uniforme bescherming tegen aanslagen voor de kerncentrales. Dat vernam Handelsblatt van bronnen binnen de energiebedrijven.
Het is de bedoeling dat Rheinmetall de centrales uitrust met rookmachines die aanslagen als die op 11 september 2001 in de Verenigde Staten moeten bemoeilijken. Met een druk op de knop worden de kerncentrales dan binnen luttele seconden in een dikke rookwolk gehuld, waardoor de piloot van het aanvallende vliegtuig geen zicht meer heeft.
De rookwolken zorgen er niet alleen voor dat het zicht tot vrijwel nul wordt teruggebracht. Zij kunnen ook infrarood- en radarsignalen verstoren, waardoor de piloot niet meer op zijn instrumenten kan vliegen.
Inmiddels hebben de energiebedrijven de Duitse overheid om toestemming gevraagd een dergelijk systeem te installeren. Wanneer daarover een besluit valt, is niet bekend. Volgens Handelsblatt zal een besluit om veiligheidsredenen waarschijnlijk niet openbaar worden gemaakt.
Na de aanslagen van 2001 had de Duitse regering de kerncentrales opdracht gegeven de bescherming van hun installaties te verbeteren, omdat die bij zeker vijf van de negentien centrales ontoereikend was.
Of de rookgordijnen ook in de ogen van minister Trittin van Milieu -die ook over de veiligheid van de kerncentrales gaat- voldoende bescherming vormen, is niet duidelijk.
In een in april gepubliceerde studie hadden wetenschappers van de universiteit van Hannover veel aanmerkingen op rooksystemen als bescherming. Zij vroegen zich af of de rookgordijnen, die oorspronkelijk bedacht zijn voor bewegende objecten als schepen en tanks, wel geschikt zijn voor vaste installaties.
Bovendien is het volgens hen de vraag of de rookwolken tijdig tot stand kunnen worden gebracht. Omdat het vliegverkeer boven Duitsland zeer intensief is, is het niet mogelijk de rookmachines zo in te stellen dat zij automatisch in werking treden als er een vliegtuig te dichtbij komt.