Klacht over herkomst dons voor dekbed
Dierenrechtenorganisatie Animal Rights sleept beddenfabrikant Auping voor de Reclame Code Commissie. Ze zegt dat het bedrijf een te rooskleurig beeld geeft van de herkomst van het dons dat bijvoorbeeld voor dekbedden wordt gebruikt. Auping bestrijdt de beschuldiging fel.
Op de eigen site van Auping staat dat het wel snor zit met het welzijn van eenden en ganzen. Maar: „Het dons is afkomstig van eenden die gefokt worden op snelle groei en gewicht, wat leidt tot ernstige gezondheidsproblemen. Bovendien kunnen de eenden hun natuurlijke gedrag niet uiten, omdat ze opgesloten zitten in dichte schuren en niet beschikken over zwemwater”, aldus directeur Robert Molenaar van Animal Rights.
Auping houdt zich aan de criteria voor het keurmerk Responsible Down Standard (RDS). Animal Rights zegt dat de lat daarin „erg laag” ligt en dat een eendenfokker met een certificaat wel zestig dagen lang de regels kan overtreden voordat er een schorsing plaatsheeft. Ook zouden de controles veelal vooraf worden aangekondigd.
Auping zegt van geen klacht te weten, maar eerder wel een brief van Animal Rights te hebben ontvangen. „We hebben ze uitgenodigd om erover te komen praten en te komen kijken, maar daarop niets meer gehoord.” De deur staat niettemin nog steeds open, aldus een woordvoerster. Van genoemde uitnodiging hoorde Animal Rights maandag op haar beurt weer op.
Volgens de fabrikant deugt het keurmerk wel degelijk. „Het hangt niet zomaar aan een product, maar aan een product dat klopt. We zijn een keurig bedrijf”, aldus de zegsvrouw, die benadrukt dat het toegepaste dons wel voor 100 procent verantwoord is.
„Daarbij is dons een restproduct uit de voedselindustrie en worden eenden niet gefokt om alleen het dons.”