Economie

De Apple onder de speeltoestellen

Ben Admiraal begon in 2006 met het ontwikkelen van interactieve speeltoestellen. Binnenkort is een dochteronderneming in Amerika een feit. „Je kunt jongeren niet verbieden te gamen, wel proberen hun buiten een alternatief te bieden.”

Ad Ermstrang
12 December 2017 16:04Gewijzigd op 16 November 2020 12:12
Ben Admiraal bij de Sona, zijn eerste interactieve speeltoestsel. „We verzamelen data en maken onze toestellen steeds intelligenter. ”   beeld RD, Anton Dommerholt
Ben Admiraal bij de Sona, zijn eerste interactieve speeltoestsel. „We verzamelen data en maken onze toestellen steeds intelligenter. ”   beeld RD, Anton Dommerholt

Bezoekers kunnen er nauwelijks omheen. De Sona, een bijna 4 meter hoge ellipsvormige geluidsboog met een bewegingssensor. „Zet me aan”, klinkt het gebiedend uit een van de geluidsboxen als je eronderdoor loopt, op weg naar de hoofdingang. Onder de boog bevindt zich een plein met een aantal cijfers. De deelnemers krijgen –bijvoorbeeld– oplopende cijferreeksen te horen en moeten die met de voeten aanraken. Of doen andere reken- en geheugenspelletjes. Rennen, van hot naar her, steeds een level hoger. De Sona is niet alleen populair bij kinderen. Ook in de ouderenzorg kom je de boog tegen. Het spel houdt senioren in beweging en helpt bij de behandeling van dementie.

„De evergreen”, zo omschrijft Ben Admiraal het speeltoestel, dat hij in maart 2007 voor de eerste maal plaatste bij een school in Markelo. Inmiddels heeft het zijn weg naar vele landen gevonden. Er staat er zelfs eentje in het centrum van de Chinese miljoenenstad Sjanghai.

Het was het begin van de onstuitbare opmars van Admiraals onderneming Yalp (Play achterstevoren). Admiraal (52) begon in 2000 voor zichzelf. Hij gaf zijn baan als commercieel directeur van een bedrijf in sprinklerinstallaties op en nam een dealerbedrijfje van de Finse speeltoestellenonderneming Lappset over. „Ik had in mijn baan alle functies wel zo’n beetje gehad en had één droom: een eigen bedrijf.”

Het dealerschap voor de Nederlandse markt voor de Finnen bezit hij nog steeds. Maar om de jeugd achter de computer vandaan te halen en weer in de openlucht te laten spelen, ontwikkelde Admiraal zijn eigen interactieve producten. „De wereld van de speeltoestellen verandert. Er heeft een vermenging plaats van de realiteit en het virtuele. Maar ten diepste wil ik plezier brengen en gezondheid bevorderen.”

Alle verschillende speeltoestellen van Yalp –500 in getal– zijn hufterproof en vervaardigd van herbruikbare materialen. De elektronica is ingebouwd in water- en stofdichte kasten.

Naast het bedrijf staat ook de Sutu, een voetbalmuur met oplichtende panelen. Via verschillende spellen kunnen jongeren werken aan hun afstandsschot, voetenwerk of schotkracht. De panelen zijn van dik polycarbonaat, het materiaal dat de mobiele eenheid van de politie in schilden verwerkt.

Bij de Sutu hoort een app waarmee kan worden gekeken hoe iemand heeft gescoord ten opzichte van anderen. De verbinding met internet is standaard bij alle Yalpproducten. „Vrijwel alle service kan daardoor vanuit hier worden geleverd. We kunnen de taal instellen en spelletjes eraf halen of toevoegen en zien wat aanslaat en wat niet. We verzamelen data en maken onze toestellen steeds intelligenter.” Yalp noemt hij daarom wel „de Apple onder de speeltoestellen.”

Admiraal, samen met Lappset eigenaar van het bedrijf, heeft nu de beschikking over een eigen afdeling research en development. Ieder detail wordt in het Overijsselse Goor uitgewerkt, evenals de assemblage. „De elektronica wordt ingekocht bij een partner en door Yalp verder geassembleerd. Vrijwel alles komt uit Twente.”

Belangrijke klanten zijn gemeenten, recreatiebedrijven en in toenemende mate campings en hotels. Vooral gemeenten trapten op de rem tijden de crisisjaren. „Omdat we veel geld in de ontwikkeling van toestellen stoppen, hebben we er twee jaar geleden voor gekozen om de producten ook te exporteren.”

Admiraal is net terug uit Saudi-Arabië. „De problemen met het gebruik van de computer, het spelen van games en het ontstaan van obesitas zijn overal hetzelfde”, zegt hij.

De export richtte zich aanvankelijk op Scandinavië, Duitsland en België. Inmiddels is China ook een flinke afnemer. Recent is besloten in de VS een dochteronderneming op te zetten. De toestellen kosten tienduizenden euro’s per stuk. „Het zijn geen schommels. Vergelijk ze maar met een Tesla in de autowereld.”

Bedrijfsgegevens

Bedrijf: Yalp

Waar: Goor

Sinds: 2006

Specialiteit: speeltoestellen

Omzet 2017: circa 9 miljoen

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer