Opinie

Ophef Arabische wereld over Jeruzalem is buiten de orde

Zelden heeft een toespraak van een Amerikaanse president zo veel reacties opgeleverd als Trumps aankondiging dat de Verenigde Staten Jeruzalem erkennen als de hoofdstad van Israël. Ondanks het feit dat het voor veel mensen een uitgemaakte zaak is dat Israël en Jeruzalem bij elkaar horen, is dat in de wereldpolitiek zeker niet het geval. Jeruzalem is niet alleen voor Joden een heilige stad, maar ook voor moslims. Op de Tempelberg staan immers al eeuwenlang twee belangrijke islamitische heiligdommen: de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee. Dat maakt Jeruzalem voor moslims tot de derde heilige stad ter wereld.

Hoofdredactie
9 December 2017 08:50Gewijzigd op 16 November 2020 12:10
beeld AFP
beeld AFP

Het is voor Palestijnen ondenkbaar dat Jeruzalem niet de hoofdstad zou zijn van hun zo felbegeerde Palestijnse staat. Dat is dan ook de reden waarom vrijwel de hele wereld negatief heeft gereageerd op Trumps toespraak. Daarin kondigde hij ook aan dat de Amerikaanse ambassade zal worden verhuisd van Tel Aviv naar Jeruzalem.

President Trump staat niet bekend om zijn politieke fijngevoeligheid. Maar feit is dat hij zijn aankondiging woensdag deed met zorgvuldig gekozen woorden. Zo zei hij in zijn toespraak nadrukkelijk niet dat de VS het verenigde en ongedeelde Jeruzalem erkennen als de hoofdstad van Israël. Want daar zit voor de Palestijnen nu precies de pijn. Zij menen dat, nadat Israël in 1967 het oostelijke deel van de stad veroverde, de Joodse staat dat deel van de stad bezet. En dat is het stadsdeel waarin ook de voor Joden zo belangrijke Tempelberg ligt.

Dat Trump Jeruzalem erkent als hoofdstad van de Joodse staat is op zich niet bijzonder. Amerikaanse presidenten vóór Trump gingen hierin soms zelfs verder. Zo sprak Obama in 2008, toen hij presidentskandidaat was, wél van het ondeelbare Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Hij verbond daaraan echter nooit de consequenties die Trump er nu wel aan verbindt.

De ophef in de Arabische wereld is, gelet op de feiten, dan ook buiten de orde. Als Palestijnen en Israëliers in de toekomst zouden besluiten dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad wordt van een Palestijnse staat, dan vormt Trumps aankondiging hiervoor geen blokkade. Integendeel. Zelden heeft Trump zich zo duidelijk uitgelaten over een tweestatenoplossing als uitgerekend bij zijn toespraak van woensdag.

Volkswoede is echter snel aangewakkerd, zo bleek ook vrijdagmiddag weer aan het einde van de islamitische gebedsbijeenkomsten. En zorgvuldig luisteren is bij zo’n gevoelig onderwerp als Jeruzalems status per definitie niet aan de orde.

Trumps toespraak heeft echter wel een keerzijde. Het is immers niet uitgesloten dat straks Israëlische burgers de bloedige prijs moeten betalen als de oproepen tot een nieuwe intifada gehoor zullen vinden.

Intussen rest ons de Bijbelse opdracht: „Bidt om de vrede van Jeruzalem.”

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer