Binnenland

Oud-hoogleraar: Seksualiteit is voor jongeren verworden tot een taak

Seksualiteit is verworden tot een taak. Pubers zijn er heftig mee bezig, maar koppelen die niet aan een relatie, liefde en toekomst. Ze staan onder druk om ‘het’ te hebben gedaan.

Gijsbert Wolvers
8 December 2017 10:59Gewijzigd op 16 November 2020 12:09
Prof. dr. Frank Koerselman. beeld Sjaak Verboom
Prof. dr. Frank Koerselman. beeld Sjaak Verboom

Frank Koerselman, oud-hoogleraar psychiatrie, wond er donderdagavond in Utrecht geen doekjes om: de seksuele revolutie is doorgeslagen in een cynische benadering van de seksualiteit.

Tijdens een bijeenkomst van de NPV en het Wetenschappelijk Instituut van de SGP stond de seksuele druk onder tieners centraal. Koerselman constateerde dat de seksuele revolutie heeft geleid tot het onbelangrijk verklaren van de seksualiteit. „Die is niet meer dan eten en drinken. Daar moet je niet moeilijk over doen.”

De psychiater plaatste kritische kanttekeningen bij deze „trivialisering.” „Als je de seksualiteit van haar waarde berooft, beroof je dan ook jezelf niet van je waarde? Vroeger verkocht een meisje zich duur. Een jongen moest moeite voor haar doen. Hen werd geleerd zich te beheersen. Nu is die zelfbeheersing weg.”

Stoppen

De oud-hoogleraar pleitte ervoor de huidige individualisering te stoppen. „Wat is er mis met het gezin? Waarin vader en moeder hun taken afstemmen, elk doelen heeft en aan normen voldoen? De maatschappij bestaat nu uit losse individuen: laat de mensen het zelf uitzoeken. Maar we hebben het kind met het badwater weggegooid. Het gezin wordt benadeeld en krijgt een gezinsboete. Laat de samenleving het gezin herwaarderen.”

Waarom zouden twee mensen er niet voor kiezen een relatie aan te gaan voor de rest van het leven, vroeg de psychiater. „Dit geeft juist eigenwaarde: dat je voor jezelf en je kinderen opkomt. Het zou mooi zijn als daar in de politiek ruimte voor kwam.”

Conservatieve gedachte

SGP-Kamerlid Van der Staaij haakte later bij dit pleidooi aan door te vragen of de samenleving het normaal vindt dat mensen met verschillende partners naar bed gaan. „Is dat een exclusief christelijke gedachte of is dat ook een conservatieve gedachte dat dit niet hoort. In de samenleving is er behoefte aan de koppeling van seksualiteit met liefde.”

Van der Staaij constateerde een grote kloof tussen de door de overheid gesubsidieerde methodes voor seksuele voorlichting op scholen van het kenniscentrum Rutgers Nisso en ”Lang leve de liefde” van onder meer de GGD enerzijds en christelijke methodes als ”Wonderlijk gemaakt”, Be-Loved en van het Scharlaken Koord anderzijds. „We moeten meer werk maken van een breed aanbod.”

Hij noemde de benadering van de overheidsprogramma’s „armzalig.” „Als je seks hebt, doe het dan veilig. Veilige seks lijkt de norm. In Amsterdam is reclame voor ongezonde voeding door kinderen onder de 18 jaar verboden. Dat moet je eens proberen op seksueel gebied.”

Snelle seks

De seksuele vrijheid is verworden tot een dwangneurose, stelde Agaath Visser, coördinator van de instelling Er is Hulp. „Er is fast food en er is fast love, snelle seks. Onder de 18 jaar mag je geen alcohol drinken, niet aan het snelverkeer deelnemen, maar wel aan het seksuele verkeer. Prachtige jonge mensen raken steeds meer van zichzelf kwijt. De politiek moet daarnaar kijken.”

Visser pleitte ervoor anticonceptie voor kinderen onder de 18 uit het basispakket te halen. „Het idee dat meisjes beschermd zijn, is dan weg. Er komt dan minder roekeloos seksueel gedrag. Abortuscijfers gaan dan drastisch dalen. Als abortus niet gratis is, sturen ouders hun dochter niet even langs de abortuskliniek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer