Wetenschap & techniek

Pijnloos hechten met een micronietje

Hechten is nooit leuk, maar wel noodzakelijk. Een Amerikaanse vinding maakt het makkelijker voor de arts en draaglijker voor de patiënt. Hechten met het gemak van pleisters plakken en met minder littekenweefsel als resultaat.

6 December 2017 09:23Gewijzigd op 16 November 2020 12:08
Een micronietje verkleint de kans op lelijke littekens. beeld kitotechmedical.com
Een micronietje verkleint de kans op lelijke littekens. beeld kitotechmedical.com

Ook al worden tegenwoordig kleine snijwonden vaak geplakt, bij grotere verwondingen of operatiewonden is hechten of nieten de aangewezen optie. Het werken met naald en draad is een handwerk dat de ene arts beter beheerst dan de andere. En al is hij er goed in, het kost naar verhouding vrij veel tijd.

Weerhaakjes

De Amerikaanse arts en uitvinder Ron Berenson levert met de microMend een pijnloos alternatief: een metalen stripje met weerhaakjes –een micro- nietje noemt hij het zelf– dat de arts over de snijwond heen moet drukken. De weerhaakjes dringen slechts een millimeter diep in de huid door, waardoor het aanbrengen niet of nauwelijks pijn doet. Doordat de weerhaakjes schuin staan, blijven ze goed op hun plek zitten. Een doorzichtige plakstrip helpt mee het nietje op zijn plaats te houden en dient meteen als wondbescherming.

Klassiek

Bij grotere wonden –ook snijwonden na een operatie– kunnen meerdere hechtstrips naast elkaar worden gebruikt. Dat maakt de microMend haast even breed toepasbaar als de klassieke naald en draad. Doordat de micronietjes vlak naast elkaar kunnen worden aangebracht, maken ze de wond veel netter dicht dan een gewone hechting. Dat komt het genezingsproces ten goede en verkleint de kans op infecties. Het zorgt ook voor minder littekenvorming.

Littekenvorming

De microMend is 43 millimeter lang en 12 millimeter breed en houdt de wond op elke plaats op dezelfde manier bijeen. Bij een gewone hechting is dat nogal afhankelijk van kundigheid en ervaring van de arts. Te strak hechten vergroot de kans op littekenvorming en bij een slordige hechting loopt de patiënt het risico op infectie of opengaan van de wond.

Comfortabel

Het metalen gedeelte van de microMend is flexibel genoeg om comfortabel te zijn, maar ongeschikt om veel buigkracht aan te kunnen. Dat maakt het micronietje ongeschikt boven op knie of elleboog. Daarentegen groeien met name bij ouderen wonden sneller dicht en is het systeem ook beter geschikt voor een kwetsbare huid. KitoTech Medical, het bedrijf in Seattle dat de microMend op de markt brengt, benadrukt dat het hechtmateriaal eenvoudiger én driemaal sneller is aan te brengen dan een traditionele hechting. Zo kunnen artsen efficiënter werken en dit eenvoudige werk eerder uitbesteden aan een assistent, wat kostenbesparend werkt.

Thuisgebruik

De microMend is nadrukkelijk niet bedoeld voor thuisgebruik. De te hechten wond moet door een deskundige worden beoordeeld en schoongemaakt. De fabrikant noemt wel de optie om de hechtstrip thuis zelf te verwijderen. Dat heeft als nadeel dat een deskundige de wond niet meer onder ogen krijgt.

kitotechmedical.com

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer