Tweelingen van koninklijke komaf
Tweelingen trekken doorgaans veel bekijks. Zeker als ze deel uitmaken van een koninklijke familie. Van peuters tot senioren; koninklijke tweelingen komen in allerlei leeftijdscategorieën voor. Dit zijn de bekendste duo’s.
Monaco: prins Jacques en prinses Gabriella
Ze vieren zondag hun derde verjaardag; de peuters Jacques en Gabriella zijn inmiddels niet meer weg te denken van het Monegaskische toneel. De zoon en dochter van prins Albert II en prinses Charlène worden ook wel beschouwd als de vertederende mascottes van Monaco.
De geboorte van Gabriella Thérèse Marie en Jacques Honoré Rainier zou volgens Monegasken een positieve kentering teweegbrengen. In de prinselijke familie Grimaldi van het ministaatje Monaco stapelen schandalen en persoonlijke drama’s zich al generaties lang op. De familie van prins Albert II heeft daardoor een dubieuze reputatie opgebouwd.
Van Jacques en Gabriella wordt voorlopig nog niet meer verwacht dan dat ze acte de présence geven bij officiële gelegenheden, zoals de nationale feestdag van Monaco. Ook wordt hun verjaardag met de Monegasken gevierd.
Ondanks dat zijn zusje als eerste werd geboren, is Jacques de eerste in de lijn van troonsopvolging.
Prins Jacques en prinses Gabriella zijn pas twee jaar oud, maar al behoorlijk op de hoogte van de wereld om hen heen, liet hun trotse vader eerder dit jaar weten. Zo kent de tweeling de namen van wereldleiders al. „Ze weten wie Donald Trump is”, zei prins Albert tegen een journalist van het Amerikaanse tijdschrift People. „Ze weten ook wie de president van Frankrijk is. En als je aan ze vraagt: „Wie is de leider van Rusland?” dan zeggen ze: Poetin.”
Volgens Albert is het vooral zijn vrouw Charlène die de tweeling veel bijbrengt. „Gabriella pikte letters en cijfers sneller op, maar inmiddels is Jacques op hetzelfde niveau. Dat is Charlènes verdienste.”
Denemarken: prins Vincent en prinses Josephine
Op 8 januari 2011 werd Denemarken verrijkt met een koninklijke tweeling. Op de namen van de zoon en dochter van kroonprins Frederik en prinses Mary moest drie maanden worden gewacht; pas bij de doop werden die officieel bekendgemaakt. Vincent en Josephine. Oftewel: prins Vincent Frederik Minik Alexander en prinses Josephine Sophia Ivalo Mathilda. De opvallende namen Minik en Ivalo zijn afkomstig uit Groenland; Frederik en Mary kozen de namen als eerbetoon aan het autonome gebied binnen het koninkrijk Denemarken.
Vincent is 26 minuten ouder dan zijn zusje en dat maakt hem vierde in de lijn der troonvolging en haar vijfde, na hun vader, oudere broer Christian en oudere zus Isabella. Beiden zijn koninklijke hoogheden en kregen via opa Henrik nog een extra titel: graaf en gravin van Monpezat.
In interviews laten kroonprins Frederik en zijn vrouw Mary zich af en toe uit over het karakter van hun kinderen. Zo is Josephine volgens hen de meest extraverte van de twee. Ze maakt van haar hart geen moordkuil, doet niets op commando en is dol op aandacht. Prinses Mary omschrijft haar jongste dochter als „een pittig meisje.”
Vincent is volgens zijn vader Frederik „een kleine charmeur.” Hij houdt van knuffelen, grapjes maken, auto’s en vooral van water en bootjes. „Zodra hij kan zwemmen, leer ik hem zeilen”, aldus Frederik. Josephine is meer een paardenmeisje, een val van haar pony heeft daar niets aan veranderd.
België: prins Nicolas en prins Aymeric
Nicolas en Aymeric. Het zijn niet de bekendste namen van de Belgische koninklijke familie. Dit in tegenstelling tot die van hun vader, prins Laurent. De broer van koning Filip heeft een zeer bedenkelijke reputatie opgebouwd en is regelmatig in opspraak door wangedrag. Prins Laurent heeft zichzelf tot het zwarte schaap van de koninklijke familie verklaard en dat resulteert erin dat hij bij veel openbare activiteiten verstek laat gaan; vorige maand ontbrak de prins zelfs bij het traditionele Te Deum ter gelegenheid van de Belgische Koningsdag.
De tweeling heet voluit prins Nicolas Casimir Marie en prins Aymeric Auguste Marie. Ze hopen volgende week woensdag hun twaalfde verjaardag te vieren. Samen met hun zus Louise (13) verschijnen de tweelingbroers niet vaak in de openbaarheid. Tijdens hun eerste communie was er wel pers aanwezig, maar hadden de journalisten geen toegang tot de kerk zelf.
De prinsen kunnen dus redelijk anoniem over straat gaan. Samen met hun zus gaan Nicolas en Aymeric naar het Franse Lyceum Jean Monnet in Ukkel. Prins Laurent koos bewust voor deze school, die uitgaat van het Franse onderwijs, omdat hij vindt dat zijn opleiding in het Belgische scholensysteem mislukt is.
Nicolas en Aymeric zijn momenteel de laatsten in de Belgische troonsopvolging. Ze komen na de vier kinderen van koning Filip, prinses Astrid en haar vijf kinderen en hun vader Laurent en zus Louise. De tweeling staat daarmee respectievelijk op de dertiende en veertiende plaats.
Nederland: prinses Margarita en prins Jaime
Ook de Nederlandse koninklijke familie telt een tweeling. Het gaat om de 45-jarige prinses Margarita en prins Jaime, zoon en dochter van prinses Irene en wijlen prins Carlos Hugo. Ze hebben een oudere broer, Carlos, en een jongere zus, prinses Maria Carolina.
Margarita Maria Beatriz en Jaime Bernardo de Bourbon de Parme brachten de eerste zes weken door in een couveuse in Nijmegen en groeiden op in Spanje, Frankrijk en Italië. Het was een onrustige jeugd, waarin ze tot hun negende getuige waren van de groeiende spanningen in het leven van hun ouders. Na de scheiding van prinses Irene en Carlos Hugo verhuisden Margarita en Jaime in 1981 naar Paleis Soestdijk en daarna naar Wijk bij Duurstede.
De tweeling trok de afgelopen decennia diverse keren nadrukkelijk de aandacht. Jaime werkte als diplomaat in brandhaarden als Bagdad en Noord-Afghanistan, Margarita schepte met de HP/DeTijd-reeks Oranjebitter een onthullend en ontluisterend beeld van de koninklijke familie. Na de scheiding van haar eerste man, Edwin de Roy van Zuydewijn, is het contact van Margarita met de Oranjes volledig hersteld. Ze hertrouwde in 2008 met Tjalling ten Cate en ze kregen samen twee dochters, Julia en Paola. Het gezin woont in Wassenaar. Margarita werkt als binnenhuisarchitecte en heeft een eigen tapijt- en juwelenlijn, geïnspireerd op de natuur.
Prins Jaime is getrouwd met Viktória Cservenyák. Zij kregen ook twee dochters, Zita en Gloria. Jaime is sinds 2014 de Nederlandse ambassadeur in Vaticaanstad en woont met zijn gezin in Rome.
De prinselijke tweeling is geen lid van het Nederlandse Koninklijk Huis. Ze dragen wel de titel Koninklijke Hoogheid, omdat de vier kinderen van prinses Irene in 1996 bij Koninklijk Besluit in de Nederlandse adel zijn opgenomen als prins(es) de Bourbon de Parme. Ze hebben deze titel al bij hun geboorte gekregen, omdat hun vader behoorde tot het hertogelijk huis Bourbon de Parme.
Luxemburg: prins Jean en prinses Margaretha
Nicolas en Aymeric zijn niet de eerste Belgische koninklijke tweeling. Prinses Josephine-Charlotte van België, zus van koning Albert, en haar man groothertog Jean van Luxemburg werden in 1957 de ouders van prins Jean Félix Marie Guillaume en prinses Margaretha Antonia Marie Félicité.
De tweeling Jean en Margaretha heeft een oudere zus, prinses Marie Astrid, en een oudere broer, Henri. Sinds 2000 is hij groothertog van Luxemburg. Guillaume is een jongere broer.
In 1986 kregen Jean en zijn vriendin Hélène Vestur een dochter, Marie Gabrielle. Twee weken na de geboorte van zijn dochter maakte Jean bekend dat hij afzag van al zijn rechten op de Luxemburgse troon. In 1987 trouwden Jean en Hélène, waardoor Hélène en Marie Gabrielle de titel gravin van Nassau kregen. Het paar kreeg daarna nog drie zoons. Later is besloten dat de kinderen alsnog de titel prins of prinses van Nassau mogen dragen.
Na een echtscheiding in 2004 trouwde Jean met Diane de Guerre. De prins leidt een anoniem leven en treedt alleen bij bijzondere hoogtijdagen in de familie in de openbaarheid.
Margaretha heeft gestudeerd in Luxemburg, België, Engeland en Amerika. Op 20 maart 1982 trouwde ze met prins Nikolaus van Liechtenstein, zoon van vorst Frans Jozef II. Ze kregen vier kinderen. Margaretha draagt de titels prinses van Luxemburg, prinses van Nassau, prinses van Parma en prinses van Liechtenstein.