Begroting ministerie J&V hoeft amper gewijzigd
Het kabinet hoeft de voorgenomen begroting van het ministerie van Justitie & Veiligheid voor 2018 amper aan te passen.
De woordvoerders van de coalitiepartijen zijn vooralsnog dik tevreden met de justitieparagraaf uit het regeerakkoord. Tegenvoorstellen van de oppositie halen waarschijnlijk geen Kamermeerderheid. Dat bleek woensdag tijdens het Kamerdebat over de justitiebegroting.
Over één ding zijn coalitie en oppositie het roerend eens: het Expertisecentrum Online Kindermisbruik (EOKM) moet er volgend jaar 113.000 euro bijkrijgen. SP, PvdA, GroenLinks, CDA, VVD, D66 en ChristenUnie noemen dat bedrag het absolute minimum dat het centrum nodig heeft om de enorme groei van binnenkomende meldingen over kinderpornografisch materiaal aan te kunnen.
ChristenUnie en CDA krijgen hoogstwaarschijnlijk de handen op elkaar voor een extra politie-investering van 200.000 euro. Van dat bedrag moet de nationale politie structureel geestelijk verzorgers in dienst kunnen nemen, onder meer om agenten met een traumatische ervaring bij te staan. Dezelfde twee partijen willen er 1 miljoen bij om het vrijwilligerswerk onder (ex)-gedetineerden een impuls te geven, en krijgen daarvoor in elk geval de steun van de SGP. Van het bedrag moeten bijvoorbeeld organisaties zoals Exodus en Gevangenenzorg Nederland profiteren. Hun werk bevordert volgens de initiatiefnemers de kans op een duurzame resocialisatie van ex-gedetineerden en dringt daarnaast de recidive terug.
CDA en D66 bepleiten daarnaast voor het matigen van een voorgenomen bezuiniging op de NVvR, de beroepsvereniging van rechters. Samen met de PvdA vraagt D66 om een 1 miljoen euro extra voor het in standhouden van mediationprojecten in het strafrecht.
Bij de begrotingsbehandeling van vorig jaar was er bijna Kamerbrede steun voor het in de benen houden van voorzieningen en projecten, zoals: het meldpunt internet discriminatie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie, het Keurmerk Veilig Ondernemen en Veiligheid Kleine Bedrijven, de Geschillencommissies Consumentenzaken en het Sektesignaal. Of deze met stopzetting bedreigde initiatieven nog te redden zijn, zal moeten blijken. Pogingen daartoe zijn vooralsnog alleen afkomstig van de oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA.