Binnenland

Lijdt Rotterdam aan religiestress?

Wordt het religieuze groepen in Rotterdam in de toekomst verboden hun erediensten te beleggen in wijkcentra van de gemeente? De gemeenteraad debatteert er donderdag over.

29 November 2017 15:45Gewijzigd op 16 November 2020 12:05
De gemeenteraad van Rotterdam debatteert donderdag over de vraag of religieuze groepen erediensten mogen  beleggen in wijkcentra van de gemeente. beeld ANP, Bart Maat
De gemeenteraad van Rotterdam debatteert donderdag over de vraag of religieuze groepen erediensten mogen beleggen in wijkcentra van de gemeente. beeld ANP, Bart Maat

Wint religiestress het van de vrijheid van godsdienst? Kernachtig verwoordt het Rotterdamse CU-SGP-raadslid Sies op Twitter de essentie van het raadsdebat donderdag in de Maasstad.

De kwestie: zo’n veertien religieuze groeperingen (onder meer van christelijke en islamitische signatuur) houden hun erediensten in enkele wijkcentra in Rotterdam. Die buurthuizen zijn overheidsbezit. In de raad gaan stemmen op om religieuze groeperingen voortaan te weren uit overheidsgebouwen. Om zo de scheiding tussen kerk en staat helder te houden.

Het spant erom morgen. Een motie van de CU-SGP om de kerken de mogelijkheid te blijven geven in wijkcentra bijeen te komen, gaat het wellicht halen. Achter de CU-SGP scharen zich waarschijnlijk onder meer linkse partijen als PvdA, GroenLinks en ook D66. Het lijkt erop dat, naast VVD en Leefbaar Rotterdam, het CDA zich tégen de motie keert.

Sportvereniging

CU-SGP-raadslid Sies zou niet weten wat er mis mee is als kerkgenootschappen gebruikmaken van de wijkgebouwen. „Zo’n 85 procent van de wereldbevolking is religieus. Rotterdam is een multiculturele stad. Migranten brengen hun geloofsovertuiging mee. Daar moeten we niet stresserig over doen.”

Cruciaal is dat ook kerkgenootschappen zich aan fatsoensregels houden in wijkcentra, stelt Sies. „Dus veroorzaak geen geluidsoverlast en overval in een gemeenschappelijke koffieruimte andere bezoekers niet met evangelisatieactiviteiten. Er zijn mij geen klachten bekend over religieuze groeperingen die samenkomen in de wijkcentra. Het zou voor niet-kerkelijken drempelverhogend zijn om naar een wijkgebouw te komen als daar religieuze groepen samenkomen. Maar dat vind ik geen goed argument. Weliswaar kunnen mensen die niet meer geloven vroeger een trauma hebben opgelopen in hun kerk. Maar ze kunnen ook bij een sportvereniging vervelende ervaringen hebben opgedaan. Dan zeggen we toch ook niet: Sportverenigingen mogen geen gebruikmaken van de wijkcentra?”

Vergrootglas

Kan Sies zich voorstellen dat de vrees bestaat dat een islamitische organisatie in een overheidsgebouw jongemannen klaarstoomt tot jihadist? „Ja. Natuurlijk accepteren we niet dat religieuze groeperingen radicale, staatsondermijnende activiteiten organiseren. Als daar duidelijke signalen van zijn, moeten we daartegen optreden. Maar ik keer me tegen het argument dat je religieuze groeperingen zonder meer weert uit wijkgebouwen. Het liberale deel van Rotterdam verbindt religie alleen maar met negatieve waarden. Religieuze uitingen worden door hen op een vervelende manier onder het vergrootglas gelegd. De liberalen kunnen niet objectief naar religie kijken.”

Onderschat de waarde van religie voor de samenleving niet, beklemtoont Sies. „Migrantenkerken zijn vaak goede voorbeelden van de door de overheid bepleite participatiesamenleving. Leden van die kerken komen bij elkaar om God te zoeken, van elkaar te leren, maar ook voor elkaar te zorgen. Vrijwilligerswerk bespaart de overheid jaarlijks vele miljoenen.”

Open karakter

Een van de grootste opponenten van Sies is raadslid Van Elck van collegepartij Leefbaar Rotterdam (13 van de 45 zetels). Van Elck zal donderdag tegen de motie van CU-SGP stemmen. „Voor mij weegt de scheiding van kerk en staat zwaar. Door de overheid gefinancierde buurtcentra moeten een open karakter hebben. Erediensten, politieke bijeenkomsten en integratiebelemmerende activiteiten horen daar niet thuis. Niet-gelovigen mogen geen drempels ervaren. De buurtcentra zijn juist bedoeld om mensen te laten participeren in de samenleving, zodat ze een treetje hogerop komen.”

Gebedsoprepen

Is het standpunt van Leefbaar Rotterdam ingegeven door angst voor kennelijke islamisering van de stad? „Bekend is dat wij kritisch zijn over de islam. Hoe dan ook wil ik niet dat er in de toekomst islamitische gebedsoproepen via geluidsinstallaties klinken vanuit een overheidsgebouw, zoals een buurthuis.”

Wil Leefbaar Rotterdam ook verbieden dat een kerk bijvoorbeeld een bazaar organiseert in een wijkcentrum? „We kunnen 15.000 voorbeelden bedenken”, reageert Van Elck. „Maar ik blijf erbij dat we in buurthuizen geen missionaire activiteiten moeten toestaan. Rotterdammers mogen hun geloof belijden. Daar is in kerkgebouwen voldoende gelegenheid voor.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer