Israël werkt aan behoud Masada
Masada, de plek waar zo’n 1000 Joodse opstandelingen in de eerste eeuw van onze jaartelling lange tijd standhielden tegen het Romeinse leger en later vermoedelijk collectief zelfmoord pleegden, dreigt bijna 2000 jaar later vernietigd te worden door een andere vijand.
Slagregens, wind en erosie bedreigen de ruïnes van het symbolische fort op de berg. De Israëlische regering heeft nu maatregelen genomen om Masada te behouden.
Het fort van Masada, boven op een berg in de buurt van de Dode Zee, is een van de belangrijkste historische en toeristische plaatsen in Israël. Soldaten leggen er hun eed van trouw af, onder meer met het uitspreken van de zin „Masada zal niet opnieuw vallen.”
Na de verwoesting van de Joodse tempel in Jeruzalem en de nederlaag van Joodse opstandelingen in de strijd tegen het Romeinse leger trokken zo’n 960 Joodse rebellen zich in het jaar 70 terug in het fort. Toen na een langdurige belegering duidelijk werd dat het in handen van de Romeinen zou vallen, pleegden de rebellen collectief zelfmoord. Een aantaal wetenschappers heeft die laatste lezing overigens in twijfel getrokken. Het fort van Masada is twee jaar geleden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst.
De Israëlische regering kondigde maandag de vorming van een speciale commissie aan die zich bezig gaat houden met het behoud van de ruïnes van Masada en die jaarlijks verslag uit zal brengen over de staat van het fort.