Georgië en Azerbeidzjan willen einde aan separatisme
De presidenten van de voormalige sovjetrepublieken Georgië en Azerbeidzjan hebben de internationale gemeenschap maandag opgeroepen hun inspanningen te steunen om de separatistische regio’s in hun landen terug onder centraal gezag te brengen.
‘Er mag geen dubbele standaard bestaan ten aanzien van separatisme’, zei de Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev na zijn aankomst in de Georgische hoofdstad Tbilisi, waar hij besprekingen zou voeren met zijn Georgische ambtsgenoot Michail Saakasjvili. ‘Zowel Georgië als Azerbeidzjan zijn verwond door agressief separatisme. De territoriale integriteit van onze landen is geschonden. Natuurlijk kunnen wij ons daar niet mee verzoenen.’
Etnisch Armeense strijders verjoegen begin jaren ’90 het Azerbeidzjaanse leger uit de enclave Nagorno Karabach en bezetten daarna ook het stuk van Azerbeidzjan dat de enclave scheidt van Armenië. In 1994 werd na zes jaar oorlog een wapenstilstand bereikt, dat grotendeels wordt nageleefd. Alijev heeft echter al verschillende keren verklaard dat Azerbeidzjan geen vrede heeft met de huidige situatie, waarin Armeniërs 20 procent van het land bezet houden, en heeft al met nieuw geweld gedreigd tegen de enclave.
Georgië verloor begin jaren ’90 na korte oorlogen de controle over de regio’s Abchazië en Zuid–Ossetië. President Saakasjvili zwoer bij zijn aantreden in januari het land weer één te maken. Hij heeft beloofd dat op een vreedzame manier te doen, maar de afgelopen weken hebben Georgische troepen een aantal keer manoeuvres uitgevoerd op Zuid–Ossetisch grondgebied. Dat heeft Zuid–Ossetië ertoe gebracht nog actiever te gaan streven naar aansluiting bij de Russische deelrepubliek Noord–Ossetië. Ook Abchazië maakte maandag bekend te overwegen een Russisch protectoraat te worden.
Saakasjvili hield echter vol dat hij Georgië weer zal herenigen. ‘Het proces van integratie schrijdt voort’, zei hij. ‘Zij die het niet bij kunnen houden, worden achtergelaten.’