Buitenland

Bot boos op Duitsland over brief europact

Minister Bot van Buitenlandse Zaken is „boos" en „bitter" gestemd over een brief van Duitsland en drie andere EU–lidstaten over de afspraken om de begrotingen van eurolanden in het gareel te houden. Bot is er vooral verontwaardigd over dat zijn Duitse collega Fischer hem niet op de hoogte heeft gebracht van de brief, terwijl hij met Duitsland wel een andere verklaring over de euro heeft opgesteld.

ANP
14 June 2004 14:36Gewijzigd op 14 November 2020 01:19

Bot noemt de Duitse opstelling „zeer merkwaardig" en „betreurenswaardig". Naast Duitsland hebben ook Italië, Polen en Griekenland een verklaring overhandigd aan huidig EU–voorzitter Ierland met de vraag om te hoge begrotingstekorten door eurolanden minder hard aan te laten pakken. Volgens de bewindsman moeten de EU–regeringsleiders de kwestie nu bespreken op een top over de Europese grondwet, aanstaande donderdag en vrijdag.

Nederland wil dat eurolanden de afspraken om de begroting onder controle te houden, blijven naleven. Dit om rentestijgingen te voorkomen. In de EU–grondwet wil Nederland bovendien vastleggen dat lidstaten bij economische groei extra besparen, om latere tegenvallers op te vangen.

Daarover heeft Nederland met Duitsland een onderling akkoord bereikt. In ruil daarvoor krijgt Nederland geen extra beroepsmogelijkheden om bij de Europese rechter klachten in te dienen tegen landen die te hoge tekorten blijven houden.

Diverse andere lidstaten wilden maandag tijdens het laatste overleg van de EU–ministers van Buitenlandse Zaken, voorafgaand aan de Europese top, die verklaring toch weer afzwakken. Dat gaat Bot te ver. „Hierover zal nog wel wat spektakel ontstaan", aldus de bewindsman, die echter niet meer aan de tekst van de verklaring wil tornen.

Ondertussen heeft Duitsland zonder Bot te informeren wel gevraagd om teksten, waarmee landen met te hoge tekorten zijn aan te pakken, eenvoudiger af te zwakken. Bot wil dat ook deze kwestie op de Europese top een „pijnpunt" wordt.

Volgens Duitse diplomaten „kan het zijn dat Nederland niet op de hoogte is van de brief, maar onze bezwaren over de procedures in deze kwestie zijn bekend". Volgens Duitsland gaat het er vooral om praktische en juridische bezwaren rond een eerder afgesproken procedure de wereld uit te helpen.

Bot vreest verder problemen op de top rond het vasthouden aan het vetorecht voor besluiten over de Europese begroting. Diverse lidstaten willen dat in de grondwet een datum komt te staan, wanneer daarvoor besluitvorming bij meerderheid van stemmen gaat gelden. Bot wil vooralsnog aan dit veto vasthouden, totdat Nederland bijvoorbeeld een nettobegrenzer krijgt om de EU–contributie te verlagen. „Dit is voor ons een donkerrode lijn, die we niet zullen passeren", aldus de bewindsman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer