Politiek

Steun voor eenverdiener groeit in Tweede Kamer

Steeds meer partijen in de Tweede Kamer vinden dat de grote verschillen in belastingdruk tussen eenverdieners en tweeverdieners moeten worden verkleind.

Redactie politiek
22 November 2017 09:08Gewijzigd op 16 November 2020 12:01
De Kamer debatteerde dinsdagavond met staatssecretaris Snel (Financiën) over het Belastingplan voor 2018. beeld ANP, Remko de Waal
De Kamer debatteerde dinsdagavond met staatssecretaris Snel (Financiën) over het Belastingplan voor 2018. beeld ANP, Remko de Waal

Dinsdagavond bleek tijdens het debat over het Belastingplan voor volgend jaar dat ook voor GroenLinks de grens is bereikt nu eenverdieners tot wel zes keer meer belasting betalen dan tweeverdieners met hetzelfde gezinsinkomen.

Kamerlid Snels stelde namens zijn partij „de zorgen van CDA, ChristenUnie en SGP” over de fiscale achterstelling van eenverdieners te delen. „GroenLinks heeft altijd de nadruk gelegd op het verhogen van de arbeidsparticipatie van partners. Dat doen we nog steeds, maar vanuit draagkracht en vanuit rechtvaardigheid is het verschil wel erg groot geworden. Te groot, zou ik willen zeggen.” Snels schaart zich daarom achter de inzet om die verschillen „kleiner te maken.”

Die stap van GroenLinks is opmerkelijk, omdat het oud-fractievoorzitter Halsema was die destijds de term ‘aanrechtsubsidie’ muntte voor de door haar verfoeide algemene heffingskorting voor niet-werkende partners. Het door haar toegejuichte besluit van het kabinet Balkenende IV om die overdraagbare heffingsgkorting stapsgewijs af te bouwen, is een van de oorzaken waardoor de kloof tussen eenverdieners en tweeverdieners nog ieder jaar groeit.

Met de adhesie van GroenLinks voor de eenverdiener, zijn in de Tweede Kamer alleen VVD, D66 en de PvdA nog onomwonden voorstander van de huidige fiscale benadeling van eenverdieners.

Onder meer de SP herhaalde gisteren de verschillen te groot te vinden. „Bijvoorbeeld in pleegzorggezinnen. Zij schrijven ons: wij kiezen er vaak voor om één ouder thuis te laten omdat we te maken hebben met kwetsbare kinderen die stabiliteit nodig hebben, maar eigenlijk worden we daarvoor gepakt.” 50PLUS-Kamerlid van Rooijen noemde de fiscale benadeling van eenverdieners „naast die van ouderen een van de grootste discriminaties die er momenteel zijn.”

SGP-Kamerlid Dijkgraaf bood tijdens het debat aan staatssecretaris Snel (Financiën) de ruim 700 brieven aan die zijn partij na een oproep van eenverdienergezinnen ontving. Maandag had hij al in ieder postvak van de 150 Kamerleden één zo’n brief gelegd. De brieven tonen volgens de SGP aan dat het huidige beleid niet zinvol is omdat fiscale prikkels niet werken voor eenverdieners die, bijvoorbeeld door ziekte, nooit tweeverdiener kunnen of willen worden.

Dijkgraaf rekende voor dat eenverdieners „dik 7000 euro” mislopen: 1400 euro door de niet overdraagbare algemene heffingskorting, 3200 euro door de arbeidskorting en 2.800 euro door de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Hij vroeg de bewindsman of deze bereid is de kloof tussen een- en tweeverdieners te verkleinen en voor de zomer met een brief te komen met opties daartoe.

Snel reageert woensdagavond, tijdens de voorzetting van het debat.

Meer over
Eenverdieners

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer