Consument

IPhone X laat concurrenten zweten

Om maar gelijk een misverstand uit de weg te ruimen: de X van het nieuwste vlaggenschip van Apple, de iPhone X, wordt uitgesproken als 10. Omdat het een model is ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de iPhone. Een cadeautje dus, maar dan wel een waarvoor flink betaald moet worden.

17 November 2017 16:50Gewijzigd op 16 November 2020 11:59
Afrekenen van de iPhone X. beeld AFP, Justin Sullivan
Afrekenen van de iPhone X. beeld AFP, Justin Sullivan

Met de dood van van Steve Jobs, oprichter en creatief brein achter Apple, zou het concern uit Californië z’n magie zijn verloren. Althans: dat zeggen concurrenten en critici graag. En helemaal ongelijk hebben ze niet. De afgelopen jaren was het vernieuwendste wat Apple presenteerde de Airpods, draadloze oortelefoontjes. En daar moet een bedrijf dat een slordige 900 miljard dollar (dik 766 miljard euro) waard is en honderden miljarden in kas heeft zich toch wel een beetje voor schamen.

Met de iPhone X moest de gezapigheid doorbroken worden. Want de iPhone 8 en de 8-plus die ook dit jaar gepresenteerd werden, zijn vooral meer van hetzelfde. Het zijn uitstekende telefoons, maar voor de verwende Appleklanten bevatten ze weinig verrassingen.

De toon zetten

Nee, dan de iPhone X. Dat moet de futuristische telefoon zijn die weer de toon zet in smartphoneland. Nu moet eerlijk gezegd worden dat Apple, ondanks de gezapigheid die het bedrijf verweten wordt, stilletjes toch nog wel belangrijke veranderingen doorvoerde in producten.

Het was Apple dat als eerste de koptelefoonaansluitingen uit de iPhones verwijderde. Voortaan kon je via dezelfde poort waarmee je het toestel oplaadde ook gebruiken voor de koptelefoonaansluiting. Concurrenten spraken schande van deze ingreep en zagen de arrogantie van Apple als het begin van de val van het concern. Inmiddels zijn nogal wat telefoonmakers Apple gevolgd in het verwijderen van de koptelefoonaansluiting.

Het was Apple dat de vingerafdrukscanner op mobiele telefoons tot een groot succes maakte. Voortaan hoefde je geen moeilijke codes meer te onthouden maar kon je met een vingerafdruk de telefoon openen, betalingen doen en noem het allemaal maar op. Touch ID werd een groot succes.

Ontgrendelen met een blik

En toen zette Apple een stap die eigenlijk niemand voor mogelijk hield. Het verwijderde op de iPhone X de vingerafdrukscanner en introduceerde Face ID. De telefoon scant eenmaal je hoofd en vervolgens kun je de telefoon ontgrendelen met slechts een simpele blik op het scherm. Apple laat het toestel een soort 3D-scan maken van je hoofd, zodat de telefoon niet te foppen is met maskers of foto’s.

Toen de iPhone X gepresenteerd werd door Apple in Cupertino, ging de presentatie van Face ID mis. Het was een inkopper voor alle critici die geen genoeg konden krijgen van deze afgang.

Wie een iPhone X in handen heeft gekregen, kan zich na een paar minuten niets meer voorstellen bij dat hoongelach. Face ID werkt voortreffelijk, ook in het pikkedonker en ongeacht of ik wel of geen bril op heb of me wel of niet heb geschoren. Alleen met een zonnebril wil het weleens misgaan. Maar ja, als je natte vingers hebt, werkt ook Touch ID niet. Evenmin met handschoenen aan. Dus daar kun je moeilijk over mopperen.

En verder? Verder is de iPhone X een schitterende machine. Een kristalhelder oledscherm van 5,8 inch. Groter dan het scherm van de iPhone 6-, 7- en 8-plus. Alhoewel: doordat de iPhone X smaller is dan de plusmodellen en door de uitsparing voor de camera’s die je gezicht scannen, ook wel een ”notch” (kin) genoemd, is het daadwerkelijke scherm wat oppervlakte betreft iets kleiner dan dat van de plusmodellen. Wat die notch betreft: sommigen vinden het afschuwelijk, zo’n hap uit het scherm. Anderen, waaronder ik, vinden het wel iets hebben. Zeker omdat je rechts van de notch naar beneden kunt vegen om het bedieningspaneel tevoorschijn te halen en links van de notch door het berichtencentrum zichtbaar te maken.

Het ontbreken van de homeknop is eventjes wennen. Maar de veegbewegingen waarmee je de telefoon nu kunt bedienen zijn zo intuïtief dat je na een dag vergeten bent dat er ooit een homeknop was. Alles werkt bijzonder snel en het is echt een plezier om de telefoon te bedienen.

Minpunten

Natuurlijk valt er ook kritiek te leveren. In de eerste plaats op de prijs. De goedkoopste uitvoering van deze iPhone X, met 64 gigabyte opslag, kost maar liefst 1156 euro. Een ronduit belachelijk bedrag waarvoor je ook een prachtige laptop kunt aanschaffen.

En ook verder zijn er minpunten. Zo ontbreekt het batterijpercentage op het scherm. Weigert de Face ID nogal eens als je in bed ligt, waarschijnlijk omdat de hoek waaronder het gezicht gescand wordt dan anders is. Blijft de zogenaamde notch storend in beeld als het volledige scherm wordt gebruikt. Is de telefoon extreem gevoelig voor barsten als hij valt. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat het apparaat van glas is gemaakt, maar wel iets om op te letten. Want reparatie, zo die al mogelijk is, kost vele honderden euro’s.

En dan zijn we weer terug bij het enige echt grote minpunt van deze telefoon: de bizarre prijs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer