Binnenland

Samantha van der Sluis woont in haar oude basisschool

Veel kinderen zijn maar wat blij als ze klaar zijn op de basisschool en er nooit meer terug hoeven te komen. Samantha van der Sluis (31) keerde twintig jaar na haar basisschooltijd op een bijzondere manier terug naar haar eerste school: ze is erin gaan wonen.

Hjalmar Guit
14 November 2017 18:26Gewijzigd op 16 November 2020 11:57
Samantha van der Sluis met op de achtergrond de Meester Lokschool in Ravenswoud. De Friezin betrok met haar vriend het gebouw toen de school moest sluiten vanwege een krimpend aantal leerlingen.  beeld Hjalmar Guit
Samantha van der Sluis met op de achtergrond de Meester Lokschool in Ravenswoud. De Friezin betrok met haar vriend het gebouw toen de school moest sluiten vanwege een krimpend aantal leerlingen.  beeld Hjalmar Guit

„De jas kan wel op de gang hangen, we hebben genoeg haakjes”, lacht Van der Sluis, terwijl ze met een armbeweging naar de lange schoolgang achter zich gebaart. „Die laten we hangen, want het moet er toch een beetje als een school uit blijven zien.”

Kriebelen

Samen met haar vriend Bart Beukers (36) kocht Van der Sluis vorig jaar het gebouw van de Meester Lokschool in het Friese Ravenswoud: het dorp waar ze opgroeide. De school kwam leeg te staan omdat er te weinig leerlingen waren om aan de norm van 23 te voldoen. „We hoorden dat de gemeente het schoolgebouw in de verkoop wilde doen. Bij mijn vriend en mij begon het gelijk te kriebelen: het leek ons een geweldige uitdaging om er een woning van te maken.”

Na de bezichtiging duurde het nog wel even voordat de twee daadwerkelijk in de oude school mochten gaan wonen. „De gemeente moest eerst officieel de bestemming van het gebouw veranderen. Dat duurde best lang, ongeveer een halfjaar. Maar ze vonden ons plan met de school goed en we mochten er in september 2016 in.”

Zelfvoorzienend

Sindsdien is het stel druk bezig met de verbouwing van de vier lokalen, het kantoortje van de directeur en het schoolplein. Twee lokalen zijn inmiddels omgetoverd in een keuken en een woonkamer. „We zijn nu met het derde klaslokaal bezig. Daarin komen onze slaapkamer en een nieuwe, grotere badkamer.”

Toen het stel de school kocht, zaten alle oude vloeren en systeemplafonds er nog in en moesten de muren gestuukt worden. Faciliteiten had het gebouw al wel, alleen zat overal een ‘maar’ aan vast. „Er waren wel toiletten, maar natuurlijk geen douche. In de oude lerarenkamer was wel een kleine keuken aanwezig, maar er zat geen kookplaat in. Het grote speeltoestel was al van het schoolplein gehaald, maar nu lag er een vieze kuil met allemaal zand.”

Maar een van de grootste uitdagingen: hoe krijg je zo’n enorm gebouw in de winter op een aangename temperatuur? „Het is al voor een groot deel geïsoleerd en daarnaast gebruiken we een pelletkachel, met houtpellets als brandstof, om het stoken een beetje betaalbaar te houden. Bovendien hebben we op het dak zonnepanelen geplaatst, dus we zijn qua energie voor een groot deel zelfvoorzienend.”

Lege ruimtes

Voor de ruimtes die ze niet zelf gebruiken, bedacht het koppel ook een oplossing. Ze gaan een aanleunwoning bouwen waarin de grootouders van Van der Sluis komen wonen.

„Zij gaan wonen in een van de lokalen en een relatief nieuw gedeelte, met onder andere een computerhok en het handenarbeidlokaal dat in 2005 bij de school is aangebouwd. Ze komen ook uit Ravenswoud en vinden het echt geweldig dat ze in dit mooie oude schoolgebouw mogen komen wonen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer