„Burger mag geen last hebben van defensieplan”
De gewone burger mag geen last hebben van de plannen om de militaire mobiliteit in de EU te verbeteren. De creatie van een ‘militaire Schengenzone’, waarin personeel en materieel zonder veel administratieve, juridische of fysieke hindernissen door Europa kunnen bewegen, moet niet leiden tot verstoring van het civiele gebruik van de wegen of spoorwegen.
Dat zegt de Europese Commissie over de voorgenomen harmonisering en betere coördinatie van de militaire verplaatsingen binnen de EU. Dat is nodig om sneller op dreigingen van buitenaf te kunnen reageren. Elk land heeft nu zijn eigen regels en formulieren. „Dat is inefficiënt gebruik van publiek geld, zorgt voor vertragingen en leidt bovendien tot grotere kwetsbaarheid”, zei EU-commissaris Violeta Bulc (Transport) vrijdag in Brussel.
Ook voorzien de plannen in versterking van wegen, bruggen en spoorwegen, zodat ook de zwaarste tanks snel naar een brandhaard kunnen worden gedirigeerd. „De EU heeft een modern transportnetwerk dat ten dienste staat van de Europeanen. Maar de behoefte aan dat netwerk kan ook van militaire aard zijn. Het is hoog tijd dat we de infrastructuur efficiënt en duurzaam gebruiken zonder dat dit tot onnodig ongemak leidt.”
Nederland is groot voorstander van een ‘militair Schengen’ en vervult een trekkersrol bij het project dat zowel de NAVO als de EU aangaat. In maart presenteert EU-buitenlandchef Federica Mogherini een actieplan om de samenwerking op het gebied van mobiliteit te verbeteren, zei ze vrijdag.