Brussel wil grip op Russische gaspijplijn
De Europese Commissie wil invloed kunnen uitoefenen op de geplande gaspijplijn van Rusland naar Duitsland, genaamd Nord Stream II. Brussel stelt in dat verband voor dat ook de import van gas van buiten de EU via pijpleidingen moet worden getoetst aan Europese wetgeving.
De kwestie ligt gevoelig omdat de Duitse regering vindt dat het een commercieel project betreft. Oost-Europese landen en EU-president Donald Tusk zijn ertegen. De EU-lidstaten gaan zich nu buigen over het commissievoorstel, wat zou kunnen leiden tot ruzie tussen voor- en tegenstanders.
Ruim 40 procent van de Europese gasimport kwam vorig jaar uit Rusland. Het Europese energiebeleid is erop gericht afhankelijkheid van andere landen te verkleinen en Nord Stream II draagt daar niet aan bij, aldus de Europese Commissie. Als de pijplijn wordt gebouwd, dan moeten de EU-regels over de energiemarkt in acht worden genomen, aldus Brussel.
„Onze spelregels moeten ook gelden voor gasleveringen naar Europa”, stelt Europarlementariër Esther de Lange (CDA) in een reactie. „Europa moet geen speelbal worden van energiegrootmachten.”
Het project van het Russische staatsbedrijf Gazprom wordt medegefinancierd door vijf Europese energiebedrijven, waaronder Shell. De capaciteit van de bestaande pijpleiding zou met 55 miljard kubieke meter gas per jaar worden vergroot en 26 miljoen Europese huishoudens van gas voorzien. De aanleg kost zo’n 9,5 miljard euro en zou in 2019 klaar moeten zijn.