Politiek

Oppositie zet tanden in financiële plannen van kabinet

Na een vrij constructief debat met premier Rutte over de regeringsverklaring, staan woensdag en donderdag minister van Financiën Hoekstra (CDA) en diens staatssecretaris Snel (D66) vol in de wind tijdens de algemene financiële beschouwingen, het debat over de financiële plannen voor 2018.

Redactie politiek
8 November 2017 11:53Gewijzigd op 16 November 2020 11:53
Staatssecretaris Snel (l) en minister Hoekstra, beiden van Financiën. beeld ANP, Bart Maat
Staatssecretaris Snel (l) en minister Hoekstra, beiden van Financiën. beeld ANP, Bart Maat

Juist op hun terrein liggen enkele kabinetsplannen de oppositie zwaar op de maag, zoals de voorstellen tot afschaffing van de dividendbelasting en de Wet-Hillen.

De coalitie wil deze laatste wet, die regelt dat huiseigenaren met een afgeloste hypotheek nu geen belasting hoeven te betalen over het eigenwoningforfait, geleidelijk afschaffen. Het kabinet wilde die wet zelfs met stoom en kokend water door het parlement loodsen.

Opmerkelijk

Maar daar stak de oppositie dinsdag op een opmerkelijke wijze een stokje voor. Hoewel de coalitie de krapst mogelijke Kamermeerderheid bezit, wist zij met een door 50PLUS gecoördineerde actie meer Kamerleden op te trommelen dan de coalitiepartijen, waarmee een cruciale stemming naar haar hand werd gezet. Met dertien stemmen vóór en twaalf tegen werd besloten de Wet-Hillen afzonderlijk te behandelen, waarmee de uitvoering vertraging oploopt. In de hoop dat van uitstel afstel komt, zegt ook SGP-Kamerlid Dijkgraaf. „Deze wet schaadt het vertrouwen. Eerst wil de overheid dat je aflost. Als je dat dan doet, kun je opeens belasting betalen. Zo ga je niet met mensen om.”

Hoorzitting

De oppositie zet ook haar tanden in de afschaffing van de dividendbelasting. GroenLinks, SP, PvdA en 50PLUS noemen dit een duur cadeau (1,4 miljard euro) aan buitenlandse beleggers. Van de tien hoogleraren wier mening De Telegraaf hierover woensdag peilde, zijn negen dit met hen eens. Waar er volgens Rutte „banen verloren gaan” als Nederland de dividendbelasting handhaaft, noemt prof. Sweder van Wijnbergen dit „klinkklare onzin.” Afgesproken is dat er nu eerst een hoorzitting over de dividendbelasting komt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer