HGJB hoopt op meer steun uit achterban
De Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) hoopt het subsidieverlies, dat uiteindelijk leidt tot een inkomstendaling van 365.000 euro, op te vangen door hogere bijdragen uit de achterban. Verder wil de organisatie ernaar streven dat de synode van de Protestantse Kerk de jeugdbond een „volwaardige” plaats geeft in de PKN en dat ook „structureel” vastlegt.
Dat deelde HGJB-directeur H. van Wijnen donderdag mee op de ledenvergadering van de organisatie in Barneveld. Daar presenteerde de jeugdbond het ”Visiedocument HGJB 2004”. Het document is volgens Van Wijnen nodig vanwege twee belangrijke ontwikkelingen. De eerste is dat de Nederlandse Hervormde Kerk per 1 mei is opgegaan in de Protestantse Kerk in Nederland. De tweede is dat de overheid verleden jaar heeft besloten om de subsidie die de organisatie jaarlijks krijgt tot 2006 geleidelijk af te bouwen. Dat betekent op termijn een verlies aan inkomsten van 365.000 euro per jaar.
„Vooraf willen we stellen dat er, ondanks alle ontwikkelingen in de kerk, aan onze statuten niets is veranderd”, aldus Van Wijnen. „Onze grondslag is dezelfde gebleven, namelijk de Heilige Schrift en de gereformeerde belijdenisgeschriften. Maar omdat er kerkelijk en financieel wel veel verandert, leek het ons goed met een visie op de toekomst te komen.”
De HGJB poneert in het visiedocument elf beleidsuitspraken. De eerste is dat de organisatie, evenals in de Nederlandse Hervormde Kerk, ook in de PKN twee verantwoordelijkheden heeft. De organisatie is een gewone jongerenvereniging, maar daarnaast ook een kerkelijke organisatie. „Als vereniging is de HGJB er primair voor de leden die bij haar zijn aangesloten via de plaatselijke gemeenten. Deze opdracht willen we in de toekomst breder gaan vormgeven”, aldus Van Wijnen. „Wat dit stuk van ons werk betreft, willen we er ook zijn voor gemeenten buiten de Protestantse Kerk. Gemeenten die niet tot de PKN behoren maar wel onze identiteit respecteren, kunnen een beroep op ons doen. Dat is overigens niet nieuw, dat was in het verleden ook al zo.”
De directeur wijst er verder op dat de HGJB ook een kerkelijke organisatie is. „Onze status is officieel vastgelegd in de kerkorde van de PKN, net als dat het geval was in de Hervormde Kerk. Dat betekent dus dat het jeugdwerk in onze kerk door de synode voor een deel is gedelegeerd aan de HGJB.” Dit onderdeel van het werk van de jeugdbond betreft alleen gemeenten binnen de PKN.
De HGJB pleit ervoor dat de samenwerking met de PKN, die nu nog geregeld wordt in een zogenaamde overgangsbepaling, structureel wordt vastgelegd. „Ook in de Hervormde Kerk werd de samenwerking geregeld in een overgangsbepaling, maar onze inzet richting de PKN zal zijn het tijdelijke karakter om te zetten in een structurele rol voor de HGJB. We willen juist heel graag vanuit het hart van de kerk meedenken en meepraten over de ontwikkeling van het jeugdwerk van de Protestantse Kerk”, aldus de directeur. Hij heeft als „visioen” dat er rond organisaties als de HGJB, IZB en GZB een „beweging in de PKN op gang komt die vanuit de bijbelse, gereformeerde traditie de kerk een nieuw inhoudelijk elan kan geven.”
De tekorten die in de begroting zijn gevallen door het stopzetten van de overheidssubsidies, wil de jeugdbond opvangen door het aantal bijdragende gemeenten „minimaal te consolideren.” „We streven zelfs naar groei”, aldus Van Wijnen. Verder zet de HGJB in op een stijging van 15 procent van de bijdrage per kerkelijke gemeente in 2005. Het aantal donateurs moet omhoog met 20 procent en de gemiddelde bijdrage per donateur moet 12,5 procent stijgen. Verder wil de HGJB meer gebruikmaken van sponsoring door bedrijven.
Ondanks de scheuringen in veel hervormd-gereformeerde gemeenten als gevolg van het ontstaan van de PKN, denkt de directeur niet dat de doelstelling van zijn organisatie onhaalbaar is. „Het is idealistisch, maar we putten hoop uit het verleden. We hebben nooit tevergeefs een beroep gedaan op onze achterban. Daarbij moeten we eerlijk zeggen dat ook in het verleden niet alle hervormd-gereformeerde gemeenten onze organisatie steunden”, aldus Van Wijnen.
De HGJB heeft geen noodscenario klaarliggen voor het geval de gestelde doelen niet gehaald worden en wil evenmin de formatie van de organisatie inkrimpen. „Dit is het minimale, dit hebben we nodig om HGJB te kunnen zijn zoals we nu zijn. We zullen dat duidelijk naar de gemeenten moeten communiceren.”
De aanwezigen op de jaarvergadering werden donderdagavond namens het synodebestuur toegesproken door moderamenlid drs. J. van Heijst.