Buitenland

Manafort superlobbyist in duistere zaken

Paul Manafort is alles wat politici zich kunnen wensen: jurist, politiek adviseur, bekend in Washington en ervaren lobbyist. Een hele rij staatslieden en presidenten in spe behoorde tot zijn klantenkring. Met de laatste, de huidige president van de Verenigde Staten, lijken nu flinke problemen voor de adviseur te ontstaan.

ANP
30 October 2017 14:58Gewijzigd op 16 November 2020 11:49

Over het campagneteam van Donald Trump gingen vanaf het begin geruchten dat het zich had ingelaten met Russen. De speciale onderzoeker Robert Mueller naar mogelijke inmenging van Moskou heeft Manafort en diens zakenpartner Rick Gates maandag als eersten opgeroepen een verklaring over de zaak te komen afleggen.

De 68-jarige Manafort uit Connecticut was in 1980 mede-oprichter van het lobbykantoor Black, Manafort & Stone. Hij trad vervolgens voor heel wat omstreden staatslieden op als adviseur: de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, dictator Mobutu Sese Seko van Congo, de omstreden president Ferdinand Marcos van de Filipijnen en Jonas Savimbi, de gewelddadige leider van de guerrillabeweging UNITA in Angola.

Al die buitenlandse klanten brachten flink wat geld in het laatje. Over Janoekovitsj gaat het verhaal dat hij ruim 12 miljoen dollar naar Manafort overmaakte voor bewezen diensten. De kassa voor die inkomsten stond op Cyprus, waar de adviseur enkele bedrijven had ondergebracht.

Ook in eigen land heeft Manafort een respectabele klantenkring. Onder anderen Gerald Ford, Ronald Reagan, George H.W. Bush en Bob Dole, de Republikein die het in 1996 tevergeefs tegen de Democraat Bill Clinton opnam. De laatste in de rij was Donald Trump, van wie Manafort vorig jaar de leider van diens verkiezingscampagne was.

De campagneleider was in elk geval aanwezig tijdens een onderhoud op 9 juni 2016 met een Russische delegatie van Donald Trump jr. en Trumps schoonzoon Jared Kushner. Manafort lag al enige tijd onder de loep van justitie. Hij moest documenten over de campagnetijd inleveren, voor een senaatscommissie uitleg komen geven en bovendien werd zijn telefoon afgeluisterd door de FBI. Niet in de laatste plaats omdat hij contact onderhoudt met een vertrouweling van de Russische president Poetin, Oleg Deripaska.

De goede naam van de superlobbyist raakte al eerder besmet toen bleek dat hij had nagelaten zich te registreren bij het ministerie van Justitie toen hij begon met het werken voor buitenlandse mogendheden. Die registratie is verplicht in de Verenigde Staten. Manafort deed dat pas op 27 juni van dit jaar, nadat zijn bedrijven al miljoenen hadden geïncasseerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer