„Meer schimmelgif in ambachtelijk biertje”
Ambachtelijk gebrouwen stoutbiertjes bevatten gemiddeld meer giftige schimmelstoffen dan ander bier. Dat kan bij dagelijkse inname een risico vormen voor de gezondheid, concluderen onderzoekers van het instituut voor voedselveiligheid Rikilt (Wageningen Universiteit) in een donderdag verschenen studie.
Zij onderzochten duizend verschillende bieren afkomstig uit 47 voornamelijk Europese landen. Vervolgens werden de hoeveelheden giftige stoffen die door schimmels worden uitgescheiden gemeten.
Een belangrijke schimmelgifstof is deoxynivalenol, ofwel DON. „Vrijwel elk bier bevat DON. Maar bij deze bieren liggen de gehaltes gemiddeld hoger. We hebben het dan met name over bieren die zijn gebrouwen op de Imperial stoutmanier, die alleen in gespecialeeerde winkels als slijterijen te koop zijn. De stof is niet extreem giftig, maar het onderdrukt het immuunsysteem en veroorzaakt soms braken en diarree”, zegt onderzoeker Jeroen Peters.
Bij 22 ambachtelijke biertjes lag de concentratie DON boven de toegestane dagelijkse hoeveelheid.
Volgens de onderzoekers hebben de hogere hoeveelheden giftige schimmelstoffen mogelijk te maken hebben met het brouwproces. Standaard wordt bier gebrouwen met water, hop, gerst en gist. Ambachtelijke brouwerijen gebruiken meer moutsoorten, waardoor uiteindelijk mogelijk ook meer giftige stoffen in het bier komen.
Volgens Peters is het voor het eerst dat op zo’n grote schaal onderzoek is gedaan naar schimmelgiftstoffen in ambachtelijk gebrouwen bier.
Bier dat wordt gebouwen volgens de (Russian) Imperial stoutmanier, komt tegenwoordig ook uit Nederland en wordt hier dan ook ook verkocht. De bouwwijze dankt haar naam volgens de overlevering aan de tsaren, zegt Peters. Die lustten er wel één, maar de dorstlesser moest vaak van ver komen. Om het bier onderweg niet te laten bevriezen, werd het op een wijze gemaakt waardoor een hoger alcoholpercentage ontstond.