Buitenland

VS en Saoedi–Arabië onderzoeken Libisch moordcomplot

De VS en Saoedi–Arabië onderzoeken of Libië recent plannen heeft gesmeed de feitelijk heerser over Saoedi–Arabië, kroonprins Abdullah, te vermoorden. Het dagblad The New York Times heeft dit donderdag bericht, na gesproken te hebben met functionarissen van de Amerikaanse federale recherche (FBI).

ANP
10 June 2004 13:55Gewijzigd op 14 November 2020 01:18

De Libische leider Muammar Kaddafi heeft zich de laatste jaren ontpopt als een vreedzaam politicus die extremisme, terrorisme en massavernietigingswapens afzweert. Twee arrestanten hebben echter tegenover hun Saoedische of Amerikaanse ondervragers gesteld dat veiligheidsdiensten van Kaddafi de Saoedische heerser uit de weg wilden ruimen. De zoon van de Libische leider, Saif al–Islam Kaddafi, heeft inmiddels de berichten als onzin afgedaan.

Saoedi–Arabië ondervraagt een 36–jarige Libiër, kolonel Mohammed Ismaël. Hij zou lid zijn van de Libische geheime dienst. Hij werd in november in Egypte aangehouden nadat hij hals over kop uit Saoedi–Arabië was vertrokken. Hij had daar naar verluidt vergeefs gepoogd vier Saoedische radicalen een miljoen dollar te betalen voor een aanslag met raketwerpers op kroonprins Abdullah. De vier werden 27 november in Mekka aangehouden toen ze op Ismael wachtten in het Hilton Hotel van de pelgrimsstad.

Ismael heeft gezegd dat hij met het moordcomplot was belast door topfiguren van de Libische geheime dienst, Abdullah Senoussi en Musa Kussa. Beiden zouden onder direct bevel staan van Kaddafi.

Amerikaanse onderzoekers menen dat de verklaringen van Ismael passen in het verhaal van een islamitische Amerikaan die in oktober in de VS werd aangehouden, Abdurahman Alamoudi. Alamoudi werd aanvankelijk vervolgd omdat hij in strijd met de Amerikaanse wet Libië had bezocht en een grote som geld uit Libië bezat.

Alamoudi verklaarde dat hij persoonlijk met Kaddafi over de moordplannen heeft gesproken in juni en augustus vorig jaar. In het eerste gesprek maakte Kaddafi duidelijk dat hij de Saoedische heerser uit de weg wilde ruimen door „een moordaanslag of door een staatsgreep". In augustus klaagde Kaddafi volgens Alamoudi dat hij nog steeds geen koppen had zien rollen in de Saoedische koninklijke familie. Mohammed Ismael en Abdurahman Alamoudi zouden ook samen in Londen zijn geweest om daar Saoedische ballingen te werven voor de samenzwering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer