Randstad en Flow Traders onderuit op Damrak
De Amsterdamse aandelenbeurs schommelde dinsdag rond de slotkoers van een dag eerder. Ook de andere Europese effectenmarkten toonden weinig beweging. De beurshandel werd opnieuw gedomineerd door bedrijfsresultaten. Op het Damrak gingen Randstad en Flow Traders onderuit na publicatie van hun kwartaalberichten.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 545,42 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 835,45 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen tot 0,2 procent, die in Frankfurt stond 0,1 procent in de min.
Randstad kelderde meer dan 5 procent in de AEX en was daarmee de grootste verliezer. De uitzender zette in het afgelopen kwartaal een hogere omzet in de boeken. De nettowinst viel wel lager uit, onder meer doordat het bedrijf flink investeert in het vorig jaar overgenomen Monster in de VS. Oliedienstverlener SBM Offshore voerde stijgers aan met een plus van 0,7 procent.
In de MidKap ging Wessanen aan kop met een plus van ruim 4 procent. Het natuurvoedingsbedrijf kende naar eigen zeggen een „solide kwartaal”, waarin de nettowinst met dik 40 procent steeg. Het bedrijf profiteerde van een sterke vraag naar onder meer de nieuw geïntroduceerde zuivelalternatieven van Zonnatura en pindakaas van Whole Earth.
Flow Traders was de grootste daler bij de middelgrote bedrijven met een verlies van 3,9 procent. De beursintermediair verdiende afgelopen kwartaal een derde minder met zijn handelsactiviteiten dan een kwartaal eerder. De winst halveerde in dezelfde periode.
In Frankfurt kwam BASF met resultaten. Het Duitse chemieconcern profiteerde afgelopen kwartaal van de toegenomen vraag naar zijn chemicaliën. Niet alleen werden er meer van de producten aan de man gebracht, ook de prijzen waren hoger. Het aandeel zakte 0,7 procent.
UniCredit daalde 0,5 procent in Milaan. De grootste bank van Italië boekte flink meer winst in het afgelopen kwartaal, dankzij de verkoop van zijn vermogensbeheertak Pioneer. UniCredit publiceerde maandag door een fout al onverwacht voorlopige cijfers die bovendien niet geheel klopten. Die cijfers werden snel ingetrokken.
De euro was 1,1751 dollar waard, tegen 1,1742 een dag eerder. Een vat Amerikaanse ruwe olie kostte 0,1 procent minder op 51,84 dollar. Ook Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 57,31 dollar per vat.