Onderwijs & opvoeding

Studeren in Nederland goedkoop, maar minder vakantie

Studeren in Nederland betekent minder plezier hebben en harder werken, weet Robert Beckett (19) uit Groot-Brittannië. Voor de economiestudent was het vooral een geldkwestie om in Nederland te gaan studeren. „Hier betaal je 2000 euro collegegeld in plaats van 9000 pond.”

Anne Vader
18 October 2017 19:59Gewijzigd op 16 November 2020 11:44
De Tilburgse student Robert Beckett uit Engeland. beeld RD
De Tilburgse student Robert Beckett uit Engeland. beeld RD

Goedkoop studeren betekent ook: kortere vakanties en harder studeren. Aan de overkant van de Noordzee hebben Roberts studiegenoten in de zomer maar liefst twaalf weken lang vrij gehad. En Britse eerstejaars hoeven niet keihard te blokken om de studie door te komen. „Cijfers tellen in het eerste jaar amper mee. De tentamens moet je wel halen, maar een hoog cijfer is niet nodig.”

Direct na de middelbare school in Groot-Brittannië schreef Robert zich vorig jaar in aan de universiteit van Tilburg. Die maakt het internationale studenten gemakkelijk om nieuwe mensen te leren kennen, vindt hij. De introductieweek, kleine klassen en de van hogerhand samengestelde werkgroepen dragen daar allemaal aan bij. „Wil je in Nederland vrienden maken, dan moet je óf een grap maken over Belgen, óf over Limburgers en anders over Friezen”, lacht de student.

De Brit is een trouw bezoeker van de Bijbelstudies die worden georganiseerd door IFES, een organisatie die zich richt op evangelisatie en geloofsopbouw onder studenten. „Ik vind het fijn om met andere christenen te zijn en in mijn eigen taal te praten over het geloof”, zegt hij. In de vrijgemaakt gereformeerde kerk waar hij ’s zondags naartoe gaat, wordt de preek vertaald. „In zo’n monotone vertaalstem mis je de passie van de prediker.”

Nederland is behoorlijk bureaucratisch, heeft Robert ontdekt. „Ik vergat een keer mijn identiteitskaart mee te nemen naar een tentamen. De examinator vond een handtekening wel voldoende, maar de examencommissie wilde geen uitzondering voor mij maken. In Engeland zou je in zo’n geval wel op begrip kunnen rekenen. Nederlanders mogen ook wel wat meer compassie tonen.” De student baalt er ook van dat de universiteit op 23 december tentamens heeft gepland. „Ik wil graag Kerst vieren bij mijn familie, maar in één dag thuiskomen lukt niet.”

Tegelijk prijst hij de Nederlandse fietscultuur. „In Tilburg is veel beter nagedacht over de infrastructuur dan in mijn land. Het verkeer is minder rommelig. Daar kunnen de Engelsen wel wat van leren.” Met zo veel fietsen is het wel zaak om te onthouden waar hij zijn rijwiel parkeert. „Ik had een opvallend, blauw zadelhoesje, maar die hebben ze inmiddels overal uitgedeeld, zodat ik nu alsnog moet zoeken.”

Het liefst zou hij ook een master economie in Nederland doen. Of dat er nog in zit als de brexit straks een feit wordt? Robert verwacht van wel. „Er wonen zo veel Engelsen in Europa en andersom. Universiteiten hebben daar alleen maar baat bij.”

Dit is deel 4 van een serie over internationale christenstudenten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer