Vierdaagse vraagt identificatie
De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse gaat deelnemers aan het wandelevenement steekproefsgewijs vragen om identificatie.
De maatregel is nodig om handel in startbewijzen te voorkomen en om zwartlopers van het parcours te weren. Dat meldde een woordvoerder van de organisatie woensdag.
De marsleiding van de Nijmeegse Vierdaagse heeft dit jaar voor het eerst een limiet gesteld aan het aantal inschrijvingen. Het maximumaantal inschrijvingen is 47.000. Die limiet is al lang bereikt. De kans bestaat dat startbewijzen worden verhandeld. De marsleiding wil daarom incidenteel controleren of de naam op het startbewijs overeenkomt met de gegevens op het identificatiebewijs.
De maatregel houdt in dat alle wandelaars een startbewijs en identificatie op zak moeten hebben. Als wandelaars zich niet kunnen identificeren of als de gegevens niet overeenkomen, wordt het startbewijs ingenomen, aldus de woordvoerder van de organisatie.
De Nijmeegse Vierdaagse gaat in de derde week van juli van start. De marsleiding heeft de limiet ingesteld omdat er in voorgaande jaren door grote drukte op het parcours problemen dreigden te ontstaan. Vorig jaar begon een recordaantal van 44.812 wandelaars aan de Nijmeegse Vierdaagse. De verwachting is dat het er dit jaar ongeveer evenveel zijn, ondanks de 47.000 inschrijvingen. „Een deel van de mensen die zich hebben ingeschreven, gaat op het laatste moment toch niet van start”, verklaart de woordvoerder.