Binnenland

Druk op PvdA over Irak groeit

De druk op de PvdA om alsnog in te stemmen met een verlenging van de Nederlandse militaire missie in Irak groeit. Maar PvdA–leider Bos ging woensdag niet in op oproepen van VVD, D66, GroenLinks en SP om nog vóór de Europese verkiezingen van donderdag uitsluitsel te geven over zijn standpunt over Irak. CDA–fractievoorzitter Verhagen sprak zijn vertrouwen uit in een goede afloop. „Ik gun Bos die extra dag nadenken wel."

ANP
10 June 2004 07:01Gewijzigd op 14 November 2020 01:18

D66, de partij die net als de PvdA de afgelopen maanden erg twijfelde over verlenging van de Nederlandse inzet in Irak, besloot woensdag wel akkoord te gaan met een aanstaand kabinetsbesluit.

Bos zelf erkende dat de kansen dat zijn partij vóór stemt groter zijn geworden met de nieuwe VN–resolutie. Toch wil hij pas na het kabinetsbesluit een definitief standpunt innemen. „We hebben een keer eerder besloten militairen uit te zenden, louter op basis van morele verontwaardiging. Dat was naar Srebrenica en dat is hopeloos fout gegaan." Bos praat donderdag met premier Balkenende over Irak, op verzoek van de premier.

VVD–Kamerlid Wilders uitte harde kritiek op het „het eeuwige gedraai van de PvdA". Volgens hem wil de PvdA nu nog niet zeggen of ze uiteindelijk voor of tegen zal stemmen „omdat ze bang zijn donderdag door de kiezer te worden afgestraft".

Wilders: „De Partij van de Arbeid neemt de kiezer niet serieus door een besluit over verlenging van de Nederlandse missie in Irak over de Europese verkiezingen heen te tillen. Dat riekt naar minachting van de kiezer."

D66 gaf woensdag al wel duidelijkheid. Fractievoorzitter Dittrich belegde er speciaal een persconferentie voor om het nieuwe standpunt van zijn partij publiek te maken. Een maand geleden had D66 nog gesteld dat „de lust om in te stemmen met verlenging tot een minimum was gedaald". De kansen op uiteindelijke instemming werden toen „zeer onwaarschijnlijk" geacht.

Woensdag legde Dittrich uit dat met de nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aan de door D66 gestelde criteria is voldaan. Volgens Dittrich zijn CDA en VVD „te vroeg" geweest met hun instemming. „Wij hebben gewacht tot er een goede resolutie lag. We moeten wel de veiligheidssituatie in Irak goed in het oog houden, maar zolang de Nederlandse aanwezigheid een meerwaarde heeft, kunnen we blijven."

Kreeg het kabinet woensdag bij voorbaat de steun van D66, het dreigt tegelijkertijd de instemming van de LPF te verliezen. Het kabinet zal vrijdag waarschijnlijk besluiten de missie met acht maanden te verlengen, maar LPF–leider Herben wil maximaal vier maanden accepteren. „Wordt het acht maanden, dan zegt de LPF nee."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer