Akkoord over cao bij Defensie
De militaire vakbonden hebben een cao-akkoord bereikt met het ministerie van Defensie. Het militair- en burgerpersoneel zit al sinds 2013 zonder een arbeidsvoorwaardenakkoord. De bonden hebben de afgelopen maanden actie gevoerd voor een nieuwe cao.
Het personeel van Defensie krijgt er dit jaar met terugwerkende kracht 2,5 procent structureel meer loon bij en nog eens eenmalig 1 procent in december. Volgend jaar komt daar 1,5 procent structureel bovenop en eenmalig 0,5 procent. Verder gaat volgend jaar de eindejaarsuitkering met 0,2 procent omhoog. Ook zijn er afspraken gemaakt over de pensioenen en langer doorwerken door militairen.
„Het is het begin van perspectief voor Defensie”, zegt Marc de Natris van vakbond GOV/MHB. De leden van de bonden moeten zich nog over het onderhandelingsresultaat uitspreken.
„Het resultaat geeft onze medewerkers duidelijkheid. We kunnen nu weer naar de toekomst kijken”, aldus demissionair minister Klaas Dijkhoff. „Met dit pakket aan maatregelen nemen Defensie en de bonden belangrijke stappen voorwaarts.” Volgens hem is het akkoord er gekomen „dankzij de grote inspanningen van mijn voorgangster, Jeanine Hennis”.
De nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kondigde deze week al aan iets meer dan 1,5 miljard euro structureel extra te gaan investeren in het militaire apparaat. De afgelopen paar jaar kreeg Defensie ook al extra geld.
De gesprekken over een nieuwe cao liepen in het voorjaar vast. De bonden wezen het eindbod van onder meer 2 procent loonsverhoging en geld voor scholing voor dit jaar af. Daarna begonnen de protesten. Actievoerende militairen blokkeerden vorige maand nog alle in- en uitgangen van het ministerie van Defensie in Den Haag. Ook voerden marechaussees deze zomer stiptheidsacties uit op luchthavens.
Door het mislukken van het overleg liggen reorganisaties bij het ministerie al maanden stil. Eind juni waarschuwde toenmalig minister Hennis van Defensie in de Tweede Kamer dat „het verlammen van de bedrijfsvoering op de loer ligt” als er niet snel een akkoord zou komen.