Praktisch: Gordijnen dicht
Nederlanders houden van open vensters. Energiebewust is dat niet. Wie gordijnen heeft, kan ze het best ’s avonds dichtdoen. Dat scheelt in de stookkosten.
Als je ’s avonds in het donker een ommetje maakt, is er genoeg te zien. In sommige straten kun je huis aan huis onbekommerd naar binnen gluren. Mocht je daar behoefte aan hebben, vanzelf.
Het heeft wel iets, die openheid. Maar haast automatisch wekt een huis waar vitrages en overgordijnen altijd angstvallig gesloten zijn –zeg maar: zoals dat in de landen om ons heen meer de norm is– daardoor al snel argwaan. Dat zal toch geen dekmantel voor een illegale wietplantage zijn?
Maar goed: als gevolg van die liefde voor naakt glas zijn vitrages al decennia uit. Overgordijnen, voor zover aanwezig, hangen er vaak vooral als omlijsting van het kozijn. Terwijl slim gekozen raambekleding niet alleen nieuwsgierige blikken maar ook de kou buiten houdt.
Dat is vooral interessant voor bewoners van huizen waarvan het glas niet of matig geïsoleerd is. Maar zelfs in woningen die zijn voorzien van HR+±glas valt er door het sluiten van de gordijnen nog energie te besparen, becijfert adviesorganisatie MilieuCentraal.
Het maakt wel uit wat er voor het raam hangt. Het best werken zogenaamde dubbele plisségordijnen voorzien van een laagje aluminium. Als die worden neergelaten, werken de ruimtes tussen de plooien als een soort luchtkamer. Enkel glas voorzien van deze vouwgordijnen –die overigens nogal aan de prijs zijn– heeft volgens MilieuCentraal ongeveer dezelfde isolatiewaarde als HR-dubbelglas zonder raambekleding. De luiken –voor zover aanwezig– dichtdoen heeft hetzelfde effect.
Maar ook een traditioneel gordijn werkt prima als isolator. Daarvoor geldt: hoe meer stof, hoe beter. Aan zogenaamde ”inbetweens” heb je als het om het weren van kou gaat weinig tot niets. Kies liever voor stevige stof, veel plooien en voering. Alles bij elkaar zorgt dat voor een buffer tussen koud en warm. En het heeft ook nog eens een dempend effect op geluid.
Voor gordijnen geldt dat ze met het oog op warmte-isolatie al snel te lang zijn. Als de verwarming, zoals gebruikelijk, onder het raam zit moet de raambekleding liefst op de vensterbank vallen. Terwijl het uit decoratief oogpunt fraaier is als ze tot de vloer reiken.