Bedrog abortusstichting kostte 9 miljoen
De abortusklinieken van stichting CASA hebben een bedrag van minimaal 8,8 miljoen euro onterecht in rekening gebracht bij zorgverzekeraars.
Dat meldde de Volkskrant zaterdag op basis van een rapport van accountantskantoor KPMG.
Het gesjoemel met declaraties gebeurde met name bij CASA Medical; een van de stichtingen van CASA Nederland, naast de CASA-abortusklinieken. CASA Medical, dat overigens in augustus failliet ging, richtte zich op medische verrichtingen zoals baarmoederhalsonderzoek, sterilisaties en onderzoek bij voortplantingsproblemen.
Eind vorige maand, alsook begin juli, liet minister Schippers (VWS) de Tweede Kamer weten dat diverse toezichthouders onderzoeken waren begonnen na vermoedens van financiële onregelmatigheden bij CASA. Dat er met het gesjoemel bijna 9 miljoen euro is gemoeid, was tot dusver niet bekend.
CASA Medical liet verzekeraars in de waan dat de medische verrichtingen werden uitgevoerd door medisch specialisten, zoals gynaecologen en urologen, en incasseerde alleen al op die manier 5,6 miljoen aan onterechte inkomsten. Veel van die specialisten blijken niet te bestaan.
CASA bracht volgens het KNMG-rapport ook zorgkosten voor niet-bestaande patiënten in rekening. Saillant detail is volgens het rapport dat toenmalig zorgminister Hoogervorst weigerde CASA Medical in 2006 een voor het mogen uitvoeren van haar verrichtingen vereiste vergunning te geven. Alleen al om die reden hadden de CASA-declaraties nooit door de zorgverzekeraars mogen worden vergoed.
CASA kon de inkomsten volgens de Volkskrant mede enorm opplussen dankzij een samenwerkingsverband dat de stichting aanging met de Stichting Trombosedienst en Artsenlaboratorium (Star-MDC) uit Rotterdam. De twee spraken af dat CASA echo’s die door Star-MDC waren gemaakt zou declareren alsof ze waren uitgevoerd door haar zogenaamde specialisten. De winst werd onderling verdeeld.
De Nederlandse Zorgautoriteit en het ministerie vinden het volgens de Volkskrant nog te vroeg om op het KPMG-rapport te reageren. Ook oud-bestuursvoorzitter Van Herk, die medio 2015 opstapte bij stichting CASA, weigert volgens de krant commentaar te gevem. Eerder werd bekend dat Van Herk destijds een vertrekpremie van zo’n 230.000 euro plus een bonus van 75.000 euro incasseerde, boven op een beloning van bijna 160.000 euro.