Kerk & religie

Museum Orientalis biedt nu ook ruimte aan boeddhisme

Het openluchtmuseum in Heilig Landstichting is al sinds 2000 geen Bijbels museum meer. Ook andere religies, waaronder de islam, kregen de ruimte in wat nu heet ”Museumpark Orientalis Heilig Land Stichting”. Sinds vorige maand biedt het ook plaats aan het boeddhisme en taoïsme uit Taiwan.

Jan van ’t Hul
5 October 2017 10:40Gewijzigd op 16 November 2020 11:38
John Smeelen. beeld Orientalis
John Smeelen. beeld Orientalis

Orientalis, ten zuiden van Nijmegen, slaat de vleugels breder uit. Het museumpark verbreedt zijn blikveld en maakt deze weken een uitstapje naar de godsdienst en cultuur van Taiwan. Tot eind oktober biedt het park ruimte aan de internationaal rondreizende expositie ”Tempel Festival – Miao Hui”, die gaat over het boeddhisme en taoïsme in Taiwan.

De bezoeker kan ervaren hoe het voelt om deel te nemen aan boeddhistische optochten, rituelen en tempelfeesten. Te zien zijn vaandels, banieren, lampionnen, draagstoelen en beeldjes. Geïnteresseerden kunnen het Chieng Chun praktiseren, dat wil zeggen: aan de hand van bamboestokjes de eigen toekomst voorspellen.

De focus van de tentoonstelling ligt op de ”Mazubedevaart”, een van de grootste religieuze processies ter wereld. De taoïstische godin Mazu (letterlijk vertaald: ”oma”) wordt beschouwd als de beschermgodin van mensen die vlak bij zee wonen of vaak op zee zijn. De godin Mazu wordt wereldwijd door 200 miljoen mensen aanbeden.

Kijkt het museum met dit ”Tempel Festival” niet érg ver buiten de deur?

John Smeelen van de afdeling marketing en communicatie: „Het is een verbreding van ons aanbod. Wij zijn begonnen als Bijbels Openluchtmuseum, om de Bijbelse geschiedenis in Palestina zichtbaar te maken. In de huidige multiculturele samenleving past het om ook oog te hebben voor andere culturen dan alleen het christendom of het jodendom.

We blijven trouw aan onze uitgangspunten, maar we verbreden ons aanbod. Dat doen we al jaren. Het gaat ook niet alleen om de boeddhacultuur van Taiwan. In het land zijn ook andere religies aanwezig.”

Welke plaats heeft de Bijbel nog in het museum?

„De Bijbel blijft zichtbaar. Het christelijk geloof en het verhaal over het leven van Jezus –van Bethlehem tot Golgotha– heeft nog steeds een grote plaats. Maar de moderne samenleving heeft niet alleen belangstelling voor de Bijbel, er zijn meer heilige boeken, meer culturen en meer godsdiensten. Nederland bestaat uit meer dan alleen joden, christenen en moslims, Daar willen we oog voor hebben. Bezoekers waarderen dat ook. Lees ons gastenboek maar.”

Religie is niet in. Hoe staat het museum er economisch gezien voor?

„Religie is in Nederland ver weggezakt. Wij hebben zware jaren achter de rug, maar we hebben vertrouwen in de toekomst. We zien weer een lichte stijging in de bezoekersaantallen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer