Opnieuw gevechten in oostelijk Congo
Troepen van de opstandige Congolese kolonel Jules Mutebutsi zijn maandag opnieuw slaags geraakt met regeringstroepen bij de oostelijke stad Bukavu. De aanhoudende strijd om de stad, die aan de grens met Rwanda ligt, vormt een bedreiging van het vredesproces dat na vijf jaar een eind heeft gemaakt aan de burgeroorlog in Congo.
Mutebutsi en Laurent Nkunda, beiden voormalige rebellenleiders die na het sluiten van vrede zijn toegetreden tot het reguliere leger, veroverden Bukavu vorige week op de troepen van de door het leger aangestelde bevelhebber Mbuza Mabe.
Nadat Mabe het veld had geruimd, haalde Nkunda afgelopen weekeinde zijn manschappen weg uit Bukavu, terwijl Mutebutsi’s troepen zich terugtrokken in kazernes in de stad.
Mutebutsi zei dat zijn troepen maandag in actie waren gekomen omdat Mabe probeerde naar Bukavu terug te keren. Op ongeveer 2,5 kilometer van de stad leverden de partijen enkele uren lang slag.
Inwoners van de stad repten zich naar huis toen zij geweervuur hoorden en manschappen van Mutebutsi de stad uit zagen rijden. Een VN-woordvoerder zei dat functionarissen van de VN-missie in Oost-Congo proberen Mabe ertoe te bewegen zijn opmars te staken. VN-militairen namen posities in om de bewoners van Bukavu te beschermen.
De VN hebben niet ingegrepen om de val van Bukavu te voorkomen en hielden zich ook buiten de gevechten van maandag, een houding die hun in Kinshasa ernstig kwalijk wordt genomen. VN-woordvoerder Hamadoun Toure zei dat de VN de missie in Oost-Congo het groene licht hebben gegeven om niet-essentieel personeel te evacueren als de stemming nog grimmiger wordt.
Nkunda beloofde zondag zijn troepen terug te trekken naar de aangrenzende provincie Noord-Kivu, maar waarschuwde bij een eventuele terugkeer van Mabe weer naar Bukavu te zullen optrekken. Maandag liet hij echter weten zich niet in de nieuwe strijd te zullen mengen.
Mutebutsi en Nkunda zeggen Mabe uit Bukavu te hebben verjaagd omdat deze door Kinshasa aangestelde commandant de Tutsi-bevolkingsgroep onderdrukt waartoe zij beiden behoren. Tijdens de burgeroorlog was de rebellenbeweging van Mutebutsi en Nkunda heer en meester in Bukavu.
Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel, die maandag in Kinshasa was om te proberen de schade van de crisis in Bukavu te beperken, zei dat de Europese Unie overweegt een vredesleger naar het oosten van Congo te sturen. Het zou de tweede keer zijn dat de EU militair ingrijpt. Vorig jaar stuurde zij een vredesmacht naar Bunia, een ander hardnekkig conflictgebied in Congo.