Buitenland

Alzheimervrije baby door screening

Een dertigjarige Amerikaanse die voor haar veertigste een erfelijke vorm van de ziekte van Alzheimer zal krijgen, heeft gekozen voor een genetisch geselecteerde baby die het defecte gen niet bij zich draagt.

Wetenschapsredactie
28 February 2002 10:45Gewijzigd op 13 November 2020 23:26

Het anderhalf jaar oude meisje is verwekt via kunstmatige bevruchting. Artsen van het Reproductive Genetics Institute in Chicago hebben uit 15 bevruchte eicellen een embryo geselecteerd dat het ziekmakende gen niet bevat. Zij publiceerden hun bevindingen woensdag in The Journal of the American Medical Association.

De arts, dr. Y. Verlinsky, gebruikte een genetische test om gezonde eicellen van de vrouw te selecteren. Hij bevruchtte ze met sperma van haar echtgenoot en plaatste vier embryo’s terug in de baarmoeder. Zonder screening zou het kind een kans van 50 procent hebben op de erfelijke aandoening.

Tegenstanders van de behandeling wijzen op het feit dat de moeder binnen afzienbare tijd niet meer in staat is om voor haar kind te zorgen. De kans is groot dat zij binnen tien jaar haar kind niet meer herkent.

Het is voor het eerst dat een erfelijke vorm van Alzheimer op grond van genetische selectie is uitgebannen. Eerder selecteerden artsen op andere ziekten, zoals de bloedziekte sikkelcelanemie. Verlinsky ziet als behandelend arts geen ethische problemen. „Als de patiënt na grondige afweging voor een kind kiest, zal ik genetische selectie toepassen voor elke ziekte. Preventie is nog steeds de beste manier om in de geneeskunde bezig te zijn.”

De Alzheimervariant die in de familie voorkomt, is een erfelijke vorm van ernstige dementie die zich voor het veertigste levensjaar openbaart. Hoewel de dertigjarige moeder -waarbij wel het defecte gen is aangetoond- nog steeds gezond is, kreeg haar zus op haar 38e problemen, terwijl een van haar broers op 35-jarige leeftijd geheugenproblemen ontwikkelde. Haar vader overleed op 42-jarige leeftijd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer