Hennis in beklaagdenbankje over Mali
Een unanieme Tweede Kamer wil volgende week van minister Jeanine Hennis horen hoe het zo mis heeft kunnen gaan op de militaire missie in Mali. In een vernietigend, donderdag verschenen rapport verwijt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) Defensie „ernstige tekortkomingen” in verband met het mortierongeluk vorig jaar, waarbij twee militairen omkwamen. Van aftreden wil Hennis niets weten, en ze weet zich gesteund door premier en VVD-partijgenoot Mark Rutte.
Tijdens een oefening met een 60 mm-mortier ontplofte een granaat voortijdig. De OVV concludeert dat de granaat zwakke plekken in het ontwerp kende. De granaten waren via de Amerikanen aangeschaft voor de missie in Afghanistan, en daarbij werden procedures en controles achterwege gelaten. In Mali werden de granaten opgeslagen in een niet-gekoelde container, waardoor ze aan te hoge temperaturen zijn blootgesteld
De OVV laakt niet alleen de veiligheid van het materieel. De zwaargewonde militair werd naar een hospitaal van het Togolese leger in de Malinese stad Kidal gebracht. Maar Defensie hield daar te weinig toezicht, waardoor niemand aan de bel trok toen de Togolese artsen „weinig doortastend” optraden, aldus de onderzoekers.
OVV-voorzitter Tjibbe Joustra stelt dat er „heel veel fouten” zijn gemaakt. Als in de toekomst een militaire missie wordt overwogen moet de Tweede Kamer „veel dieper en gedetailleerder ingaan op de randvoorwaarden” voor een missie. Er moet volgens Joustra meer ruimte zijn voor tegenspraak en „kritische geluiden, ook als ze niet zo goed uitkomen, wel serieus nemen”.
Hennis gaf donderdag aan zich „verantwoordelijk” te voelen, maar ziet in aftreden geen oplossing. Ze zegt dat ze liever optreedt om ervoor te zorgen dat het niet nog een keer gebeurt. Hennis wordt genoemd als minister van Buitenlandse Zaken in het volgende kabinet.