Tentoonstelling Museum Speelklok over „vieze liedjes” op speelklokken
In Museum Speelklok in Utrecht gaat op 12 oktober 2017 de tentoonstelling ”Vieze liedjes op deftige speelklokken” van start. Aanleiding is dat Marieke Lefeber-Morsman, conservator in het museum, op 4 oktober 2017 aan de Universiteit Utrecht promoveert op een onderzoek naar het repertoire van 18e-eeuwse bellenspeelklokken van welgestelde families.
Bellenspeelklokken –klokken waarbij melodieën werden gespeeld op een reeks bellen – kenden in de 18e eeuw een bloeiperiode. Het onderzoek van Lefeber richt zich vooral op de melodieën die op de klokken stonden en wat dat zegt over de mensen die de klokken in huis hadden.
De klokkenbezitters kenden ook de liedteksten die bij deze melodieën hoorden. „Hoe chique de eigenaren en de vertrekken met bellenspeelklokken ook waren, deze liedjes gingen vaak juist over heel luchtige onderwerpen”, aldus Lefeber. „Het waren kluchtige liedjes over boeren, vrijages of drank. En soms waren de onderwerpen zelfs ronduit pikant en gingen ze bijvoorbeeld over amoureuze avontuurtjes, schaamhaar en vreemdgaan.
Lefeber heeft een top 3 samengesteld van de meest gespeelde bellenspeelklokmelodieën. De top 3 is te zien en te horen via een filmpje op YouTube.
De promotie van Lefeber vindt op 4 oktober 2017 om 10.30 uur plaats in het Academiegebouw in Utrecht. De titel van haar proefschrift luidt: ”Zet hem op een ton. Repertoire op bellenspeelklokken in het achttiende-eeuwse Nederland”. Promotor is prof. dr. Emile Wennekes.