Buitenland

Digitale top vooral gericht op toekomst EU

Nu de Duitse verkiezingen achter de rug zijn en de Franse president Emmanuel Macron zijn ambitieuze plannen voor de EU heeft ontvouwd, kan het debat over de toekomst van Europa in volle hevigheid losbarsten. Premier Mark Rutte en de andere EU-regeringsleiders beraden zich eind deze week op de toekomst van de Europese Unie in Tallinn, de hoofdstad van tijdelijk EU-voorzitter Estland.

ANP
27 September 2017 11:42Gewijzigd op 16 November 2020 11:34

De leiders denken sinds de Britten vorig jaar juni besloten de EU te verlaten na over hoe de unie eruit moet gaan zien. Donderdagavond tijdens een diner in een museum in Tallinn passeren bekende hangijzers als migratie, veiligheid, defensiesamenwerking de revue. Hoewel de Britse premier Theresa May ook van de partij is, staat de brexit pas op de agenda van de volgende, reguliere, top van eind oktober.

De voorstellen van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker voor versterking van de EU met onder meer een Europees Monetair Fonds en een Europese minister van Financiën komen ook aan de orde. Macron zal steun proberen te zoeken voor controversiële plannen als een aparte begroting voor de eurolanden, een CO2-belasting en een Europees asielbeleid en leger.

Lang niet alle lidstaten zijn echter te porren voor een Europa waarin groepjes landen het voortouw nemen door verder te integreren. Zo spreekt Rutte geregeld zijn afkeur uit van wat hij visionaire vergezichten noemt.

„Deze onderwerpen kunnen we niet allemaal behandelen in Tallinn, laat staan er een besluit over nemen”, schrijft EU-president Donald Tusk in zijn uitnodigingsbrief voor het diner. Om vrij te kunnen praten, liggen er geen officiële documenten op tafel. Ook komt er geen slotverklaring.

Vrijdag staat dan de digitale toekomst van Europa op het programma in het land waar de overheid al veel zaken elektronisch heeft geregeld. De economische kansen zijn talrijk, maar dat zijn ook de risico’s, getuige de toename van cyberaanvallen en ransomware. Digitale infrastructuur en vaardigheden, innovatie, cyberveiligheid, vrij dataverkeer en e-diensten zijn enkele thema’s waar de leiders zich over buigen. De Europese wens om grote techbedrijven als Google, Facebook, Apple en Airbnb hun „eerlijke” deel aan belasting te laten afdragen komt ook ter sprake.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer