Referendum Noord-Iraakse Koerden begonnen
In de Koerdische regio in het noorden van Irak is maandag het omstreden referendum begonnen over onafhankelijkheid. Meer dan 5,2 miljoen kiezers moeten beslissen of de Koerdische autonome gebieden zich van de rest van Irak zullen afsplitsen. Een grote meerderheid zal naar verwachting voor onafhankelijkheid zijn. De stemming is echter juridisch niet bindend.
Tegen het referendum is ook sterke weerstand. De centrale regering in Bagdad zegt dat de volksstemming ongrondwettelijk is. Het buurland Iran sloot zondag het luchtruim naar de Koerdische gebieden. Turkije noemt de stemming „onwettig en ongeldig” en dreigt met sancties. Ook de VS als belangrijke bondgenoot van de Koerden in Noord-Irak en de Verenigde Naties (VN) spraken zich tegen het referendum uit.
Volgens Iran en Turkije, de twee machtige buurlanden met elk ook een aanzienlijke Koerdische bevolking, kan het referendum de regio destabiliseren. Ankara liet maandag weten „alle maatregelen” te zullen nemen onder internationaal recht als het referendum de nationale veiligheid van Turkije bedreigt. In een apart reisadvies raadde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken Turkse burgers aan de Iraakse-Koerdische provincies Dohuk, Erbil en Sulaimaniya zo snel mogelijk te verlaten als ze niet verplicht zijn daar te blijven.
De Koerdische president Massud Barzani bezwoer dat de Iraakse Koerden geen nieuwe grenzen willen trekken. Hij bood de centrale overheid in Bagdad aan over de Koerdische onafhankelijkheid te onderhandelen.