NGK starten zelfstandige opleiding
De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) starten een eigen predikantsopleiding. Deze zal worden geïntegreerd in de Theologische Universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Apeldoorn (TUA). Daartoe besloot de Landelijke Vergadering (LV) van de NGK afgelopen zaterdag.
Studenten binnen de NGK volgen vanouds hun opleiding aan verschillende instellingen in Nederland, waarbij alleen de eigen theologische studiebegeleiding verplicht is. Deze versnippering roept al vele jaren onvrede op binnen de NGK. Steeds duidelijker kwam de laatste tijd de optie naar voren om aan te haken bij de TUA. De Landelijke Vergadering heeft daartoe nu zaterdag officieel besloten.
Het is de bedoeling dat de NGK per 1 september 2005 een eigen ”opleidings- en begeleidingsinstituut” -een officiële naam moet nog worden bedacht- starten. Elke student binnen de NGK zal verplicht worden om 51 studiepunten te halen aan het eigen instituut, waarbij de vakken homiletiek, exegese en de stagebegeleiding de belangrijkste onderdelen zijn. In de nieuwe opzet wordt de kerkelijke kern van de predikantsopleiding verzorgd door het te vormen instituut, dat een inbedding krijgt in de totale opleiding in Apeldoorn.
Vanouds bestaat er ook een Nederlands Gereformeerd Seminarie, dat een particulier initiatief is buiten de kerkelijke organen om. Dit seminarie verzet zich echter tegen opheffing, wat de LV afgelopen zaterdag „betreurde.” De houding van het seminarie is „redelijk hardnekkig”, zei preses ds. W. Smouter zaterdagmorgen desgevraagd. „Dat was ook merkbaar tijdens de vergadering van zaterdag.”
De commissie opleiding had liever gehad dat het seminarie volledig zou integreren in de nieuwe eigen opleiding, maar dat stuitte op weerstand van het seminarie. De LV heeft zaterdag besloten dat het seminarie gastdocenten zal leveren aan het nieuw op te richten opleidingsinstituut. De LV verwierp overigens het voorstel om het seminarie ook bestuurlijke invloed te geven.