App geeft meer zicht op voeding astronaut
Het ruimtevoedsel dat astronauten nuttigen tijdens hun missie is de afgelopen decennia smakelijker en gevarieerder geworden. Het menu bestaat al lang niet meer uit louter gedroogde groenten en tubes met gepureerd spul.
Wel is het meeste ruimtevoedsel plakkerig, zodat het in het blikje blijft zitten en aan de lepel blijft kleven. Appelmoes is dus prima. Brood is taboe in het internationaal ruimtestation ISS: kruimels zouden weg kunnen zweven en storingen veroorzaken in de apparaten die het ruimtestation leefbaar maken. De bemanning eet dus tortilla’s.
Minder lekker
Mensen die weleens in een vliegtuig eten, weten dat een maaltijd daar vaak minder lekker smaakt. Dat heeft te maken met de combinatie van droge lucht, lage luchtdruk en minder zuurstof in de cabine. Het lijkt erop dat astronauten eenzelfde probleem kennen. De Franse astronaut Thomas Pesquet, die in juni terugkeerde naar de aarde na een verblijf van zeven maanden in het ISS, zei dat het eten hem daar niet smaakte. „Het is alsof je eet terwijl je verkouden bent. Het gevolg is dat mijn eetlust minder was.”
Omdat een ruimtemissie veel van het menselijk lichaam vraagt, is er veel aandacht voor het dieet van de ruimtevaarders. Artsen zien erop toe dat het menu van de bemanning uitgebalanceerd is en alle essentiële voedingsstoffen bevat. Tijdens de vlucht houden de astronauten bij wat ze eten en drinken. Zo kan het grondpersoneel checken of hun voeding inderdaad voldoende gevarieerd is.
Omslachtig
In het verleden vulden de bemanningsleden daarvoor vragenlijsten in en namen ze foto’s van de levensmiddelen die ze nuttigden. Een nogal omslachtige methode, aldus Brigitte Godard, als arts verantwoordelijk voor het menu van Europese astronauten.
Om die registratie gemakkelijker te maken, ontwikkelde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een app. Met een iPad kunnen bemanningsleden nu eenvoudig uit een lijst selecteren welke voedingsmiddelen ze hebben genuttigd tijdens het ontbijt, de lunch, het avondeten of als snack.
Het programma is bovendien gekoppeld aan medische apparatuur die de astronauten geregeld dragen en die onder meer hun bloeddruk, hartritme, activiteit en slaapritme registreert.
Bonusvoedsel
Voor het gemak is de levensmiddelenlijst zowel in het Engels als in het Russisch te raadplegen. Eet een bemanningslid iets wat er niet op staat, bijvoorbeeld omdat hij het op eigen verzoek –als bonusvoedsel– heeft laten verschepen, dan werkt de oude methode nog steeds: hij kan er met een foto van maken en aan zijn voedingsdagboek toevoegen.
De app laat de astronauten verder weten of hun menu de dagelijks aanbevolen hoeveelheden eiwit, koolhydraten, vet, natrium, ijzer, kalium, calcium en water bevat. Pesquet gebruikte EveryWear als eerste en was er enthousiast over. „De app hielp me meer bewust te zijn van wat ik at en bracht mijn voedingspatroon meer in balans zonder dat het me extra tijd kostte.”