Rwanda sluit grens met Congo–Kinshasa
Rwanda heeft in de nacht van zaterdag op zondag zijn grens met de Democratische Republiek Congo gesloten. Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kigali zondag laten weten. Het gaat om een ’voorzorgsmaatregel’.
In Congo–Kinshasa is, na een jarenlange bloedige burgeroorlog met buitenlandse inmenging, officieel een vredesregeling van kracht. In het oosten van het land kwam het afgelopen week echter weer tot bloedige gevechten nadat opstandige militairen, leden van een voormalige rebellengroep die nu deel uitmaakt van de regering, de stad Bukavu hadden ingenomen.
De leider van deze opstandelingen, Laurent Nkunda, zou zondagmiddag met zijn manschappen de stad hebben verlaten, aldus ooggetuigen. Hij had zijn aftocht al eerder aangekondigd, maar een daadwerkelijk vertrek bleef tot dusver uit. Ook zondag meldde de VN dat Nkunda zijn belofte niet had gehouden.
Nkunda heeft steeds gezegd dat zijn strijd was gericht tegen „foute elementen" binnen het Congolese leger die zijn gemeenschap aan het „afslachten" waren. „Ik strijd niet tegen Kabila", aldus Nkunda tegen de president van Congo, Joseph Kabila.
Kabila zelf gooide vorige week in Kinshasa olie op het vuur door Rwanda ervan te beschuldigen achter de aanval op Bukavu te zitten. De Rwandese regering sprak dat met kracht tegen, maar het land is desondanks bevreesd dat het geweld zal overslaan naar Rwandees grondgebied. Dat zou ook de reden zijn voor de grenssluiting. Ook de chef–staf van het leger van Congo beschuldigde Rwanda zondag van „agressie". De militair liet verder weten instructies te hebben ontvangen om „snel de vrede, de veiligheid en de orde te herstellen in Bukavu".
Kabila heeft zondag in een telefoongesprek met de Franse minister van Buitenlandse Zaken Barnier gevraagd om extra militaire steun van een Europees contingent. Die zouden de huidige VN–missie in het enorme land moeten gaan versterken. De EU was vorig jaar tijdelijk actief in de onrustige Congolese regio Ituri, in het noordoosten.
Rwanda was op zijn beurt in de jaren negentig van de vorige eeuw verscheidene malen militair actief in vooral het oosten van Congo. Volgens sommige waarnemers waren er kortgeleden ook nog Rwandese militairen in oostelijk Congo. Elders in Oost–Congo kwamen zondag twee Zuid–Afrikaanse VN–militairen om het leven toen ze in een hinderlaag reden van muitende militairen in de buurt van Goma.
De VN–vredesmacht in de Congolese hoofdstad Kinshasa heeft zondag een deel van haar staf geëvacueerd naar buurland Congo–Brazzaville. Dit heeft een regeringsfunctionaris in Congo–Brazzaville gezegd. Volgens de functionaris zijn er circa 200 VN–werknemers uit Kinshasa vertrokken. De afgelopen week waren daar gewelddadige protesten tegen de Monuc vredesmacht. Volgens de betogers heeft de VN te weinig gedaan om de bezetting van Bukavu te voorkomen.