CNV overweegt stappen rond doorstart Tuunte
Vakbond CNV overweegt juridische stappen tegen de eigenaren van de doorgestarte modeketen Tuunte. Het faillissement was volgens de bond een verkapte bezuinigingsmaatregel. Dat stelt vakbond CNV in een reactie op de doorstart van de winkelketen onder leiding van branchegenoot Jola Mode en voormalig aandeelhouder René Rootinck.
„De boel failliet laten gaan, doorstarten met de oorspronkelijke eigenaren en oudere medewerkers op straat zetten. Dat is respectloos”, zegt onderhandelaar Roos Rahimi van CNV. De bond onderzoekt of er sprake is van leeftijdsdiscriminatie. Bovendien zou de ondernemingsraad van Tuunte zijn gepasseerd.
Rahimi wil snel duidelijkheid krijgen over de juridische kant van de doorstart van Tuunte. „We lossen daarmee het verdriet van de 250 medewerkers van Tuunte niet op, daar zijn we ons van bewust.” Voor medewerkers die op straat komen te staan, biedt de bond loopbaanbegeleiding aan.
Tuunte werd in augustus bankroet verklaard. De keten met zo’n 250 medewerkers en 41 vestigingen, voornamelijk in het oosten van het land, verkeerde al geruime tijd in financiële problemen.
Volgens curator Vincent Jongerius is nu voor in ieder geval 23 winkels zeker dat ze openblijven onder de nieuwe eigenaren. Voor zes is dat zeker niet het geval en verder wordt er nog gesproken met de eigenaren van de panden.
Het aantal werknemers dat kan rekenen op een baan na de doorstart is veel minder dan de helft van het huidige personeel, zegt Jongerius. „Denk eerder aan hooguit enkele tientallen. Over aantallen zijn afspraken gemaakt, maar niet over wie een aanbod krijgen.” Volgens CNV zouden alleen jonge, goedkopere medewerkers hun baan kunnen houden.