Australië betaalt miljoenen aan asielzoekers
De Australische regering gaat een vergoeding van 70 miljoen dollar (circa 47 miljoen euro) betalen aan een groep asielzoekers. Zij claimen volgens Australische media psychologisch en fysiek te zijn beschadigd door hun verblijf in een omstreden opvangcentrum op het eiland Manus.
De regering benadrukte eerder geen schuld te bekennen, maar de zaak liever te schikken dan voor de rechter te laten komen. Minister Peter Dutton (Immigratie) stelde destijds dat „een schikking een verstandige uitkomst is voor de Australische belastingbetaler”.
De rechtbank keurde de schikking woensdag goed. Rechter Cameron Macaulay noemde het bedrag van 70 miljoen „eerlijk en redelijk”. Het gaat volgens de advocaten van de migranten om een recordbedrag in een dergelijke zaak.
Australië begon in 2001 met het opzetten van detentiecentra buiten het eigen grondgebied. Dat moest asielzoekers ontmoedigen om in bootjes de oversteek te wagen. De kampen zijn omstreden. Zo sloeg onder meer de VN alarm over de slechte omstandigheden waaronder migranten vastzaten op Manus, een eiland dat bij Papoea-Nieuw-Guinea hoort.